Dag 10, Een indrukwekkend bezoek aan Cali

CaliBeste allemaal,

Vandaag stond het bezoek aan de projecten Escuela Voluntad de Dios en Fundacion Funutrir in Cali op het programma. Omdat we de vlucht van half 10 uur hadden zijn we om 8 uur opgehaald door Fausto en Federico. Na een vlucht van 1 uur landden we in Cali. We werden opgehaald door de directeur van Escuela Voluntad de Dios en de maatschappelijk werker van deze school. Na de gebruikelijke omhelzingen zijn we richting de school gereden. Dit was een rit van ongeveer een half uur. Het is goed om te weten dat deze school aan de rand van een krottenwijk staat. Deze wijk staat bekend als de armste wijk van Cali. Er heerst veel criminaliteit en regelmatig zijn er schietpartijen. Na de aankomst bij de school kregen we een rondleiding door de school. In elke klas werden we luidkeels onthaald. Fausto deed een woordje over onze stichting en over en weer werden er vragen gesteld. De kinderen deden op een spontane manier mee. Op de tweede verdieping waren door het opstellen van schotten 2 extra lokalen gemaakt in de ruimte die normaal dienst doet voor algemene activiteiten, zoals muziek, dans en creatieve activiteiten. Niet optimaal, maar het werkt wel. Deze school is in 2003 gestart met 50 leerlingen. Inmiddels zitten er meer dan 400 leerlingen op deze school. Afwisselend gaat de ene helft ’s-ochtends en de andere helft ’s-middags naar school. Op zaterdag gaan er ongeveer 50 ouders naar deze school voor het volgen van lessen. Door onderwijs kunnen ook deze ouders kans maken op een betere toekomst. Doordat de school de laatste jaren extra is gegroeid is er behoefte aan meer klaslokalen. Dit is dus op de hiervoor genoemde praktische manier gebeurd. Doordat er meer kinderen en volwassenen uit de krottenwijk naar deze school komen is de wijk enigszins verbeterd. Maar het maakt nog steeds een ongelooflijke indruk als je alle krotten bij elkaar ziet. Je snapt niet hoe deze mensen op deze manier kunnen wonen.
De directeur vertelde ook dat er inmiddels een jongen bij hen werkzaam is op de administratie. Deze jongen heeft ook deze school bezocht en is na afronding van zijn middelbare school op Escuela Voluntad de Dios gaan werken. Een mooi voorbeeld van een kans die iemand heeft gekregen toen deze school werd gebouwd. De kans is ook gegrepen en heeft geleidt tot een baan!!

Na de rondleiding door de school waren inmiddels 2 politieagenten gearriveerd. Niet om ons te arresteren, maar om ons te begeleiden door de krottenwijk. Dit geeft toch wel een prettig gevoel kunnen wij vertellen. Twee jaar geleden was het nog te gevaarlijk omdat er de dag voor ons bezoek een schietpartij met dodelijke afloop was geweest. Toen konden wij dus de wijk niet in.
Nu dus wel. Het blijft een ongelooflijke en onvergetelijke ervaring om door deze krottenwijk te lopen. Iedereen was danig onder de indruk. Ondanks de ellende proberen de mensen er toch het beste van te maken. Bij gebrek aan geld om een kerstboom te kopen wordt de straat met slingers in allerlei kleuren versierd.
Funutrir kinderenNa deze indrukwekkende wandeltocht zijn we naar het tweede te bezoeken project gegaan. Fundacion Funutrir is een kinderopvangtehuis. Dit project is een project wat ondersteund wordt door de ICBF. Dit is de zgn. Colombiaanse kinderbescherming. De ICBF stelt het meeste geld beschikbaar aan deze stichting om diverse zaken te kunnen opknappen. Vanaf 2009 zijn wij bij dit project betrokken. M.b.v. onze stichting is er een overkapping boven de speelplaats gemaakt. Met een gemiddelde temperatuur van 30 graden is dat wel nodig.
In deze kinderopvang worden kinderen opgevangen van 1 tot 4 jaar. De moeders van deze kinderen zijn genoodzaakt om te gaan werken, omdat de vaders vaak verdwenen zijn. Hierdoor staan de moeders er alleen voor. Om in de levensbehoeften te voorzien zijn ze dus genoodzaakt om te gaan werken. Daarom is het voor hen geweldig dat deze opvang er is.
Toen we aankwamen zagen we gelijk dat er geweldig veel was gedaan de afgelopen 2 jaar. Na ons vertrek in 2011 hadden we gesprekken gehad om de daken van de lokalen te vervangen. Dit waren golfplaten met veel gaten. Daarnaast waren de klaslokalen erg klein. Ook de wasruimte was aan vervanging toe. Concreet waren onze plannen niet ten uitvoer gebracht. We hadden verwacht dat wij hierover deze keer weer zouden praten. Funutrir overkappingMaar tot onze verbazing was het dak al vervangen en de lokalen een stuk groten t.o.v. 2011. Doordat de ICBF een geldbedrag ter beschikking had gesteld voor de vervanging van o.a. de daken hebben de leidsters van de kinderopvang en de ouders van de kinderen plannen bedacht om geld in te zamelen. Daarnaast stelden vaders zich vrijwillig beschikbaar om te helpen bij de (ver-)bouw. Door het geld van de gehouden acties, en door het gratis ter beschikking stellen door de vaders van arbeidskracht konden de gewenste verbouwingen worden gedaan. Het resultaat is dat alles er geweldig mooi uitziet. Daarnaast is het geweldig positief dat de ouders zich ook inzetten voor deze stichting die hun kinderen opvangt. Zo wordt het een Colombia voor en door de Colombianen!!!
Er is uiteraard nog behoefte aan nieuwe dingen. Dit zal door ons worden meegenomen bij de beslissingen die wij moeten maken. Van sommige projecten kan de hulpvraag wel worden gehonoreerd, van andere niet omdat de geldmiddelen ontbreken. Hoe meer structurele donateurs wij hebben, hoe beter wij kunnen plannen en hoe meer wij kunnen besteden.
Na deze rondleiding en na de lunch zijn wij weer naar het vliegveld gereden. Onze vlucht vertrok om 18.00 uur. Na een rustige vlucht landden we om 19.00 uur in Medellin. Om 20.00 uur waren we weer in het hotel, en na nog wat gegeten te hebben was het tijd om naar bed te gaan!!
Het was weer een geweldig indrukwekkende dag!! Als je door een krottenwijk loopt besef je maar al te goed dat de meeste mensen in Nederland het zo slecht nog niet hebben. Wat mogen wij hiervoor dankbaar zijn.
Morgen is alweer onze laatste dag. Wij zullen dan een bezoek brengen aan Santa Fe, een kleurrijk stadje met een mooi historie. Doordat deze stad door voornamelijk Spanjaarden en Portugezen is gebouwd, is dit terug te zien in o.a. de bouw van de huizen.

Heel veel groeten vanuit Colombia!

Bram en Nico

3 Reacties
  1. Beste Nico en Bram,
    Wat geweldig om jullie verslag te lezen, het is alsof ik mijn reis van vorig jaar opnieuw beleef. El Piñol, Guatape, Santa Fe en wandelen in de krottenwijken van Cali. Het waren andere projecten, maar dezelfde emoties proef ik ook uit jullie verhalen. En dan de natuur in Colombia, zo mooi, het moet een kopie van “Het Paradijs” zijn. Een gezegende reis verder. Kees.

  2. Indrukwekkende verhalen Bram, mooi om te lezen.
    Goede terugreis gewenst.

  3. Een raar gezicht hé om die kinderen zo te zien liggen en zitten slapen, siësta maakt voor hun niet uit hoe… Mooi gezicht dat nieuwe dak over al die klassen, wat een samenwerking is daar volbracht, prachtig!Je ziet wel een groot verschil al de ICBF zich ermee bemoeid.

Laat een reactie achter