Dag 8 en dag 9, Onze uitdaging: El Penol

WP_20150725_048 (2)Dag 8 en dag 9, Onze uitdaging: El Penol

Beste allemaal,

De achtste en negende dag, zaterdag 25 juli en zondag 26 juli hebben we een toeristische tour gehad onder begeleiding van Federico. Geweldig hoe we door hem worden begeleid en hoe hij ons alle mooie dingen van Colombia en in het bijzonder Medellín laat zien.
We zouden zaterdag om 8 uur worden opgehaald om te gaan eten bij onze contactpersoon Fausto en zijn vrouw Angela. De chauffeur van de bus kwam echter bijna een uur later aan. Het was er achter gekomen dat zijn papieren niet in orde waren. In Colombia moet je als chauffeur vooraf toestemming vragen om in bepaalde gebieden te mogen rijden. Als je onderweg controle krijgt en je papieren zijn niet in orde dan kan je gewoon de auto twee dagen laten staan. Inclusief een behoorlijke boete levert dit natuurlijk een flinke schadepost op. Later zou blijken dat deze drie kwartier langer wachten toch zijn nut had gehad….
Na het warme ontvangst door Fausto en Angela kregen we een overheerlijk ontbijt voorgeschoteld. Mooi om deze Colombiaanse gastvrijheid te ervaren!! Niets is voor hen teveel. Na het ontbijt hebben we nog even lekker rondgelopen en zijn we om 12 uur naar onze uitdaging van deze dag gegaan. De beklimming van El Penol.
Op de weg naar El Penol werden we voor een controle aangehouden. De chauffeur moest de auto langs de weg parkeren en de papieren werden gecontroleerd. Alles was in orde. Het nut van ons drie kwartier wachten van deze morgen was bewezen. Anders hadden we dus de auto kunnen laten staan.

Inmiddels is El Penol door Nico twee keer bedwongen. Gezien de goede ervaring van twee jaar geleden werd dezelfde tactiek toegepast. Rustig aan in je eigen tempo omhoog. Dit kost de minste energie. En uiteindelijk geldt voor een ieder: de top bereiken is belangrijker dan de tijd die je er voor nodig hebt. Yoeri ging er wederom als een haas vandoor. Uiteindelijk bereikte iedereen na precies 740 treden de top!!! Als bewoners van het kikkerlandje Nederland zijn wij niet gewend om op 2000 meter boven de zeespiegel inspanningen te leveren. Hier moet je dus wel rekening mee houden. Iedereen was trots dat de top werd gehaald. Boven op deze berg heb je een geweldig uitzicht over meren en bergen. Geweldig om dit te ervaren.
Uiteraard kunnen er boven op de berg souvenirs en eten en drinken worden gekocht. Maar ja, hoe komt dit allemaal boven. Dit kregen we via Federico te horen. Er is een man van ongeveer 60 jaar die per dag ongeveer 20 keer deze beklimming doet met de benodigde spullen op zijn rug. Soms weegt dit wel 60 kilo!!! Wij wilden dit eerst niet geloven, maar tijdens onze afdaling kwamen we deze man tegen met heel veel flessen drinken. Ongelooflijk, wat een prestatie. En dat voor maar een geringe beloning.
Na de afdeling zijn we naar Guatape gegaan. Dit is een dorpje waar alle huizen in verschillende kleuren zijn geverfd. Een kleurrijk geheel. Hier hebben we de lunch genuttigd en wat rondgewandeld. Daarna hebben we ook nog een mooie boottour gedaan over een groot meer. Op die manier zie je het mooie Colombia vanaf een andere kant.

Inmiddels was het tijd geworden om richting het vliegveld te gaan. Bram van Os zou om 8 uur arriveren. We waren net op tijd om hem te begroeten. Geweldig om zo ons werkbezoek met elkaar voort te zetten.

De zondag was voor ons allemaal een rustdag. Bram moest natuurlijk bijkomen van de reis naar Colombia, en voor ons was het bijkomen van de beklimming van El Penol.
Vanavond gaan we onze spullen inpakken voor een vijfdaagse trip naar Bahia Solano in het district Choco aan de kust. We zijn dus een aantal dagen niet in staat om jullie via verslagen op de hoogte te houden van onze ervaringen en belevenissen. Vanaf vrijdag gaat dit natuurlijk wel worden goedgemaakt.

Heel veel groeten van ons vanuit Colombia!

Bram en Nico
IMG-20150726-WA0007 IMG-20150726-WA0009 (2)
WP_20150725_045 WP_20150725_050

1 Reactie
  1. Hoi Jacqueline,

    Wat een mooie reactie!! Wij ondersteunen jouw reactie voor nieuwe donateurs van harte!!!

Laat een reactie achter