Dag 20 en 21, Een hele emotionele en indrukwekkende dag

WP_20150806_005Beste allemaal,

Donderdag 6 augustus zijn we op bezoek geweest bij een mogelijk nieuw project. In dit geval is het de bouw van een nieuwe school. We hadden nog geen informatie gekregen over dit project, behalve dat de huidige school in één van de armste wijken van Medellín.
Om 10 uur werden we opgehaald om op weg te gaan naar dit project. We hebben eerst twee leerkrachten van de school San Nicolas opgehaald. Er is een samenwerkingsverband tussen San Nicolas en deze school en levert ook de leerkrachten voor de school die we gaan bezoeken. Bij de school San Nicolas aangekomen stapten we samen met de twee leerkrachten over in zgn. terreinwagens. Dit betekende dat we niet over geplaveide wegen zouden gaan :-). V
anaf school San Nicolas hadden we al gezien dat de te bezoeken school tegen een berghelling aanligt. Dus het was een aardig eindje klimmen naar boven.
Het eerste stuk ging vrij goed, maar al verder de berg op rijdende werd de wijk steeds slechter. Nu begrepen we dat we overgestapt waren in een terreinwagen. De weg lag vol met stenen en er zaten heel wat kuilen in de weg. Het was maar goed dat we geen last van onze maag hadden, anders was het niet goed afgelopen 🙂
. Verder werd de staat van de huizen steeds minder. Als je de bekijkt dan besef je weer hoe goed wij het in Nederland hebben!!
Uiteindelijk kwamen we in de buurt van de “school”. Het is dat er gezegd werd dat er hier een school stond, anders was ons dit niet opgevallen. Het was een houten gebouw met een golfplaten dak. De wanden zaten vol met kieren en gaten. Ongelooflijk, wat een gebouw. We waren allemaal erg onder de indruk en hadden allemaal het gevoel: ”hier moet heel wat gebeuren”.
We werden hartelijk welkom geheten door de kinderen en een aantal ouders van deze school. De leider van de gemeenschap heette ons officieel welkom en vertelde over de ontstaansgeschiedenis van deze school. Het bleek dat deze school er pas sinds maart 2015 staat. Deze man heeft dit stuk grond beschikbaar gesteld aan de school. Doordat er maar één klaslokaal is, kunnen er ook niet veel kinderen naar school. En dit terwijl er in deze buurt wel 4.500 kinderen naar school zouden moeten gaan. Het betekent dus dat de meeste kinderen geen onderwijs ontvangen. En geen onderwijs betekent weinig zicht op een hoopvolle toekomst.
Ook bij deze school ontvangen ouders in het weekend onderwijs. Dit betekent dat ook zij zicht hebben op een betere toekomst.
Op het stuk grond zou een school gebouwd kunnen worden van zeker 150 m2. Als er meerdere verdiepingen gebouwd kunnen worden dan kunnen er ook meer kinderen naar deze school.
Steeds meer werd dit project op ons hart gedrukt. Maar ja, daar zijn ook euro’s (Colombiaanse pesos) voor nodig!! Dus ook nieuwe donateurs…………..
De komende tijd gaat onderzocht worden wat de bouw van een nieuwe school gaat kosten. We kunnen daarom ook pas een beslissing nemen als er een goed onderbouwde begroting is.

Na afscheid genomen te hebben zijn we de berg afgelopen naar een tweede schooltje in dit gebied. De afdaling bleek nog niet eenvoudig. Een normaal pad was er niet en op je slippers is het ook niet prettig lopen. Diverse keren gleed er iemand uit wat weer tot gelach bij de anderen leidde 🙂.
Uiteindelijk bereikten we veilig de school. We werden heel uitbundig onthaald door de kinderen. Ze stonden buiten allemaal te zwaaien met Colombiaanse en Nederlandse vlaggetjes!! Ook dit schooltje bestond uit slechts één klas. Dit houten gebouwtje is met behulp van een stichting uit Peru neergezet. Wij hoeven hier niets te doen. Qua bouw constructie zag het er een stuk beter uit dan het eerst bezochte schooltje. In de klas werden we nog voorgesteld door de lerares en na het beantwoorden van verschillende vragen die door de kinderen werden gesteld, zijn we nog even langs de kerk van deze wijk gelopen en hebben we ook binnen gekeken.
Ook dit is een gebouw van hout, en ook hier zitten er gaten in de muren en het dak. Een heel verschil met de kerken in Medellín en in ons eigen land. Maar ook hier komt een christelijke gemeente bijeen. Het zit hem dus niet in een gebouw!! Iets om over na te denken………..
Na een gesprek met één van de voorgangers van deze kerk zijn we begonnen aan onze terugweg. In deze korte tijd dat wij op de berg waren was de weg niet verbeterd 🙂
. Het was dus weer flink heen en weer schudden, maar ook dit hebben we overleefd.

Na terugkomst in ons appartement zijn we ons gaan voorbereiden op de avond. We zouden een bijeenkomst hebben met diverse mensen uit Colombia. Deze mensen komen uit het netwerk van onze contactpersoon Federico en zijn vriendin Diana. Zij hebben mensen verteld over het werk van onze stichting. Zij willen daar graag meer over horen en wellicht wat vrijwilligerswerk voor onze stichting doen. Dit is één van onze doelen, dat de Colombianen zich gaan inzetten voor hun landgenoten.
De avond zou om ongeveer zeven uur beginnen. Maar aangezien het verkeer in een miljoenenstad als Medellín altijd druk is, waren er wat mensen verlaat. Uiteindelijk waren er toch 11 personen gekomen die meer willen weten over de stichting.
Na het welkom door Bram heeft iedereen die aanwezig was zich voorgesteld. Heel erg interessant om de verschillende achtergronden te horen. Zo waren bleken er twee Italianen aanwezig te zijn die werken in Colombia. De ene hadden wij ’s-ochtends al ontmoet bij het bezoek aan de school. Deze persoon doet werk onder psychisch beschadigde mensen in probleemwijken.
Na het voorstelrondje kregen de mensen de gelegenheid om hun persoonlijke gegevens in te vullen op een door ons opgesteld formulier. Ze konden ook aangeven wat hun motivatie is om naar deze avond te komen en op welke manier ze zich zouden kunnen inzetten voor de stichting.
Hierna hebben we o.a. gesproken over hoe we e.e.a. vorm kunnen geven zodat er een samenwerking ontstaat tussen Colombianen om zich te gaan inzetten voor hun kansarme landgenoten. Gedurende het gesprek werden er diverse concrete mogelijkheden door de aanwezige Colombianen aangereikt. Prachtig om te zien!!
Om deze avond een vervolg te geven is er concreet afgesproken dat er vanaf nu regelmatig bijeenkomsten gehouden zullen worden. Deze zullen geleidt worden door onze contactpersoon Federico. Daarnaast zal er op Facebook een groep worden aangevraagd waarin met elkaar kan worden gecommuniceerd. Wat zou het geweldig zijn als over een jaar deze groep van elf personen is uitgebreid naar een veel grotere groep. Ieder persoon van deze groep heeft zijn eigen netwerk. Als er vanuit de diverse netwerken weer mensen enthousiast worden voor o.a. het werk van onze stichting en ook daadwerkelijk hulp gaan bieden aan kansarme landgenoten, dan is dit een geweldig resultaat.
Uiteindelijk werd de avond om 10 uur afgesloten en werd een ieder bedankt voor zijn of haar aanwezigheid.

Met een goed gevoel konden we ook deze heel erg indrukwekkende dag afsluiten.

Vrijdag 7 augustus zal de terugreis beginnen. We vertrekken ’s-middags om 5 uur richting het verre Nederland.
We kijken terug op weer een geweldig werkbezoek waarin er vooral in de laatste week hele mooie, indrukwekkende, emotionele en onverwacht positieve dingen zijn gebeurd.
We moeten dit geweldig mooie en indrukwekkende land met haar lieve inwoners verlaten, maar het is voor altijd in ons hart!!

Heel veel groeten van ons vanuit Colombia!

Bram en Nico

WP_20150806_015WP_20150806_022WP_20150806_035WP_20150806_039WP_20150806_091WP_20150806_097

1 Reactie
  1. Bedankt voor je reactie Willem!!

Laat een reactie achter