Dag 5, Een weerzien in Medellín bij het bezoek aan onze projecten!

 

Vanmorgen zijn we na een heerlijk ontbijt bij Betty’s Bowls om 8.30 uur vertrokken voor het bezoek van vier projecten in Medellín. We moesten eerst Fausto ophalen en daarna zijn we naar project Escuela Montanuela gereden. Deze plattelandsschool is een project van het allereerste uur. In de beginjaren hebben we daar diverse grootschalige verbouwingen gedaan. De laatste jaren houden we ons bezig met het onderhouden van de klaslokalen en de keuken/eetruimte. Vorig jaar hadden we gehoord over plannen voor de afbouw van de tweede verdieping. Ook de speelplaats van de school was aan een opknapbeurt toe.
Wat we aantroffen bij aankomst was werkelijk indrukwekkend!! Een volledige tweede verdieping op de school en een schitterende speelplaats voor de kinderen. E.e.a. was onlangs opgeleverd, dus de inrichting van de tweede verdieping en het plaatsen van doelen, baskets en een volleybalveld moeten nog worden gerealiseerd. Daarnaast wordt de speelplaats nog van een mooie kleur verf voorzien.
Deze mooie ontwikkelingen zijn gerealiseerd dankzij de inzet van de burgemeester (in Colombia heeft deze veel te vertellen). We kregen te horen dat de burgemeester zijn inzet o.a. heeft gegeven doordat hij had gehoord dat wij als stichting ook altijd deze school zijn blijven ondersteunen. Dat is toch een mooi compliment!!
We hebben ook nog met de kinderen gesproken. Altijd mooi om het enthousiasme te zien van deze kinderen!!
De komende periode dienen er nog wat computers aangeschaft te worden en moeten er ook nog wat zaken worden vervangen in de school.
Deze hulpvraag zullen we ook meenemen in onze evaluatie.

Hierna zijn we naar Fundacion Solidaridad gereden. Daar aangekomen werden we hartelijk ontvangen door de directrice. Dit project wordt door ons al jaren ondersteund. Het is een buurthuis waar kinderen en volwassenen uit deze buurt samenkomen voor een maaltijd. Het kan zomaar zijn dat dit voor hen de enige maaltijd is. Daarnaast vinden er in de diverse ruimtes o.a. muzieklessen en lessen in sociale vaardigheden plaats.
Sinds twee maanden is er nu ook een project gestart waarin vrouwen uit de buurt samen werken en in opdracht kleding naaien. De naaimachines worden door Fundacion Solidaridad ter beschikking gesteld. Deze vrouwen dragen een klein deel van de opbrengsten af om bij te dragen in o.a. de electriciteitskosten. Via de opbrengsten kunnen ze ook in hun eigen levensonderhoud voorzien. Wat de stichting overhoudt wordt weer gebruikt om nieuwe naaimachines aan te schaffen die weer door andere vrouwen kunnen worden gebruikt om ook op deze manier een inkomen te creëren.
In de afgelopen jaren hebben we dit project ondersteund door de gehele tweede verdieping op te knappen en door keukenmaterieel te vervangen. O.a. een grote blender een nieuwe vrieskist zijn door ons betaald.

Kinderen en ouderen krijgen ook les in het muziekproject.
Op dit moment hebben mensen de kans om muziekles te krijgen in het gebouw. Het mooie is dat de leeftijd van de mensen die les krijgen heel uiteenlopend is. Iedereen krijgt dus de kans om zijn of haar talent te ontwikkelen.
We kregen ook nog een muzikaal optreden te horen. Het was best wel indrukwekkend om te zien hoe jong en oud inzet toonde. Voor mensen uit deze wijk is het heel bijzonder om deze kansen te krijgen.

We zijn ook met de directrice gelopen naar een stuk grond dat is aangekocht door de stichting. Ze zijn nu aan het onderzoeken wat de kosten zijn om op dit stuk grond een gebouw van drie verdiepingen te realiseren. Op de begane grond willen ze een muziekruimte creëren, op de tweede verdieping een naaiatelier en op de derde verdieping een algemene ruimte waar buurtactiviteiten gehouden kunnen worden.
We zijn benieuwd hoe de kosten gaan uitvallen en of e.e.a. gerealiseerd kan worden. Wellicht dat wij hier in de toekomst ook een rol in kunnen spelen.

Na afscheid genomen te hebben van de directrice zijn we naar ons volgende te bezoeken project gewandeld. Dit was op slechts 300 meter afstand.

We hadden een afspraak ingepland staan met Sabine Bouwmeester van Fundacion Caminos. Sabine is in dienst van deze stichting en doet samen met de overige personeelsleden en vrijwilligers geweldig werk.
Fundacion Caminos is opgericht door de Nederlander Ed Veldhuisen. Deze stichting doet sinds 2006 geweldig werk in Colombia.
We werden hartelijk ontvangen en kregen een heerlijke lunch voorgeschoteld. Wat een gastvrijheid!!
Vorig jaar spraken we over de nieuwe oefenruimte voor muzieklessen. In het afgelopen jaar is dankzij een donatie door onze stichting deze muziekruimte gerealiseerd.
Daarnaast hebben we bijgedragen in de kosten voor het overkappen van de ruimte tussen het gebouw (El Paraiso) en het sportveld. Deze nieuwe overkapte ruimte wordt gebruikt voor diverse activiteiten voor de kinderen uit de buurt. Alles is gericht om ze van de straat te houden en ze niet in de handen te laten vallen van foute personen.
Dit haar hadden de voetbalteams van de stichting weer nieuwe shirtsponsors nodig. Mede door hulp van nieuwe kwamen er een aantal Nederlandse sponsors bij 😊.
Novèns Accountants (werkgever Nico), S. Hoek Montage (zoon van Nico), Paramedisch Centrum Katwijk (broer van Nico) en ook nog een sponsor die anoniem wilde blijven.
Het was mooi om te zien dat deze bedrijven zijn toegevoegd aan de “wall of fame”.

We zijn beiden heel erg content met de samenwerking en kijken uit naar een verdere samenwerking.

Na afscheid te hebben genomen zijn we naar Casa del buen Dios gereden.
Dit project is een project van het eerste uur. In dit huis hebben we o.a. de keuken en
keukenmateriaal vervangen. Verder zijn mede m.b.v. gelden van onze stichting de slaapkamers opgeknapt. O.a. nieuwe bedden en tegelwerk zijn bekostigd.
Op dit moment zorgen wij alleen, indien nodig, voor voeding. We hoorden tijdens de rondleiding dat dit huis wordt ondersteund door een aantal grote bedrijven in Colombia. Hierdoor ziet het huis er op dit moment erg goed en verzorgd uit!! Geweldig dat de Colombiaanse bedrijven dit doen voor hun landgenoten.
In dit “ziekenhuis” (een soort Ronald McDonald huis) verblijven kinderen met een van hun ouders. Deze kinderen worden behandeld in een nabijgelegen ziekenhuis. Op dit moment was dit huis vol. Altijd weer indrukwekkend om hele kleine kinderen te zien die zo kwetsbaar zijn. In dit huis zijn ze in goede handen.

Na dit bezoek zijn we weer teruggereden naar YOLO Hostel. We kunnen weer terugkijken op een mooie dag!!!

Morgen zullen we de school in Amaga bezoeken. Sinds vorig jaar ondersteunen wij deze school. O.a. een overkapping over het schoolplein is gerealiseerd door onze hulp. Dit kunnen we morgen met onze eigen ogen gaan zien. Daarnaast zullen we Escuela San Nicolas bezoeken. We zijn erg benieuwd naar alle ontwikkelingen daar. Wij kijken er naar uit!!

Warme en welgemeende groeten vanuit Colombia!

Petra en Nico

 

1 Reactie
  1. Diep respect voor Bram en Nico die deze trip om de 2 jaar doen. Vroeg op, veel rijden van en naar projecten, luisteren en beslissingen nemen!! Maar wat een prachtige projecten worden er gesteund!!
    Dankbaar om dit te mogen zien.

Laat een reactie achter