Dag 6, De tweede en laatste dag van de bezoeken aan onze projecten in en rondom Medellín!


Donderdag 9 november stonden er bezoeken aan twee van onze projecten gepland.

We zijn om 9.00 uur vertrokken voor het bezoek aan Escuela Olaya Herrera. Deze school ligt best wel hoog tegen een van de berghellingen rondom Medellín. De rit er naar toe is het laatste stuk best wel uitdagend i.v.m. het feit dat de weg onverhard is.
Na ruim een uur rijden kwamen we bij de school aan.
We werden daar hartelijk verwelkomd door de onderwijzer van de school. Op deze school die inmiddels 30 jaar bestaat waren twee jaar geleden 8 leerlingen aanwezig. Tijdens ons eerste bezoek vorig jaar gingen er 15 leerlingen naar school. Inmiddels zitten er 22 kinderen op deze school, terwijl er plek is voor maximaal 25 leerlingen. De kinderen komen uit de wijde omgeving naar deze school. Sommigen worden zelfs op een paard naar school gebracht en weer opgehaald.
Na de eerste kennismaking zijn we het klaslokaal ingegaan. In dit klaslokaal wordt lesgegeven aan kinderen in de leeftijd van 6 tm 12 jaar. Een hele uitdaging voor de enige onderwijzer. Respect voor hem!
We werden door de kinderen enthousiast toegezongen. De kinderen hadden voor ons een tekening met daarop een persoonlijke boodschap geschreven. Die kregen we overhandigd. Heel erg leuk om het enthousiasme van deze kinderen te zien!

Bij de rondleiding kregen we de nieuwe overkapping boven het schoolplein te zien. Deze wens was vorig jaar uitgesproken. Na ons vertrek vorig jaar heeft Fausto e.e.a. uitgezocht qua kosten. Na overleg hebben wij toen toestemming gegeven om deze overkapping te plaatsen.
Het zag er werkelijk geweldig uit!! Een stevige constructie en een mooi dak.
Op het schoolplein worden in het weekend ook buurtactiviteiten gehouden, en een keer in de maand wordt er ook een katholieke mis gehouden. Het plein wordt dus intensief gebruikt.
Via Fausto kregen we te horen welke hulp er op dit moment nodig is. Een aantal zaken waren vorig jaar nog niet gedaan, dus stonden nu ook nog op de lijst. Er moeten 3 deuren worden vervangen en 2 ramen geplaatst. Verder hebben ze de volgende spullen nodig: een luidspreker en microfoon, 1 hogedrukreiniger, 1 ladder, een computer en nog wat kleinere spullen. Kortom een mooie lijst.
Net als vorig jaar is direct besloten om deze kosten op ons te nemen. Door Fausto is dit direct aan de onderwijzer en de kinderen verteld. Iedereen reageerde super enthousiast.

Na afscheid van de kinderen te hebben genomen zijn we met de onderwijzer nog een rondje rondom de school gelopen. Er is inmiddels een nieuwe keuken geplaatst in het gedeelte waar de kinderen een ontbijt krijgen. We hebben als stichting ook hier een bijdrage aan geleverd door o.a. eettafels en een koelkast te betalen.

Na de rondleiding hebben we afscheid genomen van de onderwijzer en de kinderen.

We zijn dwars de stad Medellín doorgereden op weg naar Escuela San Nicolas.
De gedachten gingen terug naar 2009 toen wij deze school voor het eerst bezochten. Een houten gebouw met drie kleine lokalen waar 75 kinderen uit de buurt les kregen. De foto’s uit 2009 en de jaren daarna hingen ook in de ruimte waar wij werden ontvangen. Heel leuk om te zien. Ook mooi om aan veel kinderen te kunnen laten zien hoe de wijk waarin ze wonen zich positief ontwikkeld heeft.

Nu staat er een gebouw waar verspreidt over de week in totaal ongeveer 700 kinderen en volwassen (weekenden) les krijgen. Door verschillende redenen was het aantal kinderen in de afgelopen jaren afgenomen. Inmiddels gaan er dus weer heel veel kinderen naar deze school.

In de school werden we verwelkomd door de directrice, enkele leerkrachten en een grote groep kinderen, en klonk het Nederlandse volkslied.

Hierna volgde een rondleiding door de school. De school ziet er nog steeds mooi uit. Op de
derde verdieping zijn twee grote ruimtes en een lerarenverblijf gecreëerd. Een van de ruimtes is de bibliotheek. Deze heet officieel: Biblioteca Ninos de Colombia Holanda. We hebben gezien dat de eerste aanzet al is gemaakt. Het aantal boeken zal in de komende jaren verder worden uitgebreid. Deze is niet alleen voor de kinderen van de school. Iedereen uit de buurt kan deze ruimte gebruiken. Het is de bedoeling dat de kinderen op deze manier hun kennis uitbreiden. Een heel mooi initiatief van de directie van deze school.
Een andere ruimte is ingericht als computerruimte. Deze is sinds kort ingericht met 20 computers en de bijbehorende apparatuur. Deze computers zijn mede door onze stichting bekostigd. D.m.v. het gebruik van de computers kunnen de leerlingen ook weer hun kennis verbreden. Een geweldig nuttige donatie dus!!

Na de rondleiding hebben we nog een overleg gehad met de directrice. O.a. de toekomstverwachtingen van haar voor de school zijn besproken.

Hierna hebben we afscheid genomen van de directrice en haar personeelsleden en zijn we naar het huis van Fausto gereden om daar een maaltijd te nuttigen. Om 19.15 uur stond namelijk de vlucht naar Cali gepland. En omdat zijn huis op de route naar het vliegveld ligt kwam dat mooi uit! 😊
Na een vlucht van een uur landden we om 20.15 uur in Cali. Daarna richting ons hostel en lekker naar bed.

Ook nu was het weer een mooie en inspannende dag met veel voldoening!

Warme en welgemeende groeten (uiteraard ook namens Bram) vanuit Colombia!

Petra y Nico

 

Laat een reactie achter