Dag 7, Mooie ontmoetingen tijdens ons bezoek aan onze projecten in Cali!

Vandaag, vrijdag 10 november, zijn we om 9 uur vertrokken richting ons eerste project.

Na een half uurtje rijden kwamen we bij het eerste te bezoeken project aan: Escuela Voluntad de Dios. Dit project wordt al vanaf het begin van de oprichting van de stichting ondersteund.
De school staat aan de rand van een erg criminele buurt waar regelmatig ongeregeldheden zijn. We werden zoals gebruikelijk verwelkomd door directeur Rigoberto. Hij gaf een update over de ontwikkelingen in de afgelopen anderhalf jaar. Er is in de school een voedselprogramma opgestart. De kinderen van de school ontvangen nu iedere dag een lunch. Daarnaast mogen er ook mensen uit de wijk een lunch gebruiken. Deze mensen betalen daar een bijdrage voor van 2.000 pesos (ong. € 0,50.). Met de opbrengsten van dit geld wordt o.a. de elektriciteitsrekening van de school betaald. Door de overheid en de lokale kerk wordt dit voedselprogramma voor in totaal 100% ondersteund.

Na het begroeten van diverse medewerkers en de vrouwen in de keuken werden we uitgenodigd om naar het schoolplein te komen. Daar aangekomen waren er ongeveer 40 leerlingen aanwezig. Vier leerlingen waren in traditionele kleding en danskleding uitgedost. Er werden twee verschillende dansen voor ons uitgevoerd. Heel erg leuk om te zien dat dit met passie werd gedaan. Er was echt goed geoefend. Het verliep allemaal mooi synchroon!!
Na deze uitvoering kregen we een rondleiding door de school. Sinds ons bezoek van vorig jaar zijn er in de keuken een aantal dingen gerealiseerd. O.a. het gasfornuis is vervangen.

Doordat het in Cali altijd warm is en vaak de zon schijnt werd vorig jaar de wens uitgesproken om een overkapping op het schoolplein te maken. Dankzij hulp van onze stichting is er een mooie overkapping gerealiseerd!! De leerlingen zijn er erg blij mee!!!

Vorig jaar was het ons opgevallen dat er tijdens ons bezoek niet zoveel kinderen aanwezig waren. De aanwezige kinderen waren tussen de 12 en 18 jaar. De jongere kinderen gaan in de middag naar school. Wij hebben e.e.a. nagevraagd hoe dit zit.
Het blijkt dat er nog maar 80 leerlingen naar deze school gaan. In het verleden waren dit er 300. De reden van het lage aantal leerlingen komt door een gewijzigd beleid van de huidige burgemeester van Cali. Deze man heeft besloten dat de overheidsscholen groter moeten worden en dat de (particuliere) scholen in de wijken waar Escuela Voluntad de Dios is gevestigd eigenlijk maar moeten verdwijnen….. Of in ieder geval minder steun moeten krijgen.
Deze situatie speelt helaas al een paar jaar. Doordat er door de overheid van de stad Cali steeds minder onderwijzers beschikbaar werden gesteld, werd de school in aantal leerlingen steeds kleiner. Dit is dus een erg vervelende situatie. Op dit moment wordt er slechts het salaris vergoed voor 4 onderwijzers.
Vorig jaar was de hoop gevestigd op de verkiezingen voor de nieuwe burgemeester in 2023.
Inmiddels is de nieuwe burgemeester bekend en heeft Rigoberto al met de nieuwe burgemeester gesproken. Deze vindt het belangrijk dat ook in de achterstandswijken scholing aanwezig is. Hij heeft ook al hulp toegezegd. Maar om met de woorden van Rigoberto te spreken: eerst maar afwachten of hij zijn woorden nakomt.
Hij heeft wel goed hoop!!!

Een van de leerlingen die ons vorig jaar had aangesproken om een dagje uit te bekostigen sprak haar dank uit dat wij dit toen hebben betaald. Iedereen heeft er erg van genoten.
Verder bedankte zij ons voor het bekostigen van de overkapping van het schoolplein en de jarenlange hulp!

Ook werden de leerlingen aan ons voorgesteld die hun diploma hadden gehaald. Zij hadden allemaal hun doelen voor de korte en lange termijn opgeschreven. Deze doelen waren ingelijst als een herinnering.
Iedere geslaagde kwam dit aan ons vertellen. Het is toch wel bijzonder om dan sommige doelen te horen uitspreken: genoeg eten voor mij en mijn familie, een wat groter huis om in te wonen…..
Voor ons zo gewoon, maar voor hun toch bijzonder. Dat geeft wel aan in welke omstandigheden deze kinderen wonen.

Een bijzondere ontmoeting hadden we met een jongen die aan albinisme lijdt. Zeker in de stad Cali waar de zon altijd schijnt is dat niet makkelijk. Deze jongen heeft zichzelf via online lessen engels geleerd. Hij zit een jaar op deze school en heeft inmiddels ook zijn diploma gehaald. Omdat hij goed presteerde en hoge cijfers haalde is hij getest voor de vervolgopleiding. Omdat zijn testresultaten zo goed waren mag hij vanaf januari naar de hoge school. Zijn doel is om uiteindelijk op de universiteit medicijnen te gaan studeren.
I.v.m. zijn albinisme kan hij moeilijk lezen, maar door zijn doorzettingsvermogen zijn wij benieuwd waar hij over tien jaar staat…..

Na het afscheid van de leerlingen en de medewerkers zijn wij naar het volgende project “Instituto Santa Rosa” gegaan. Dit is een school waar normaal gesproken ongeveer 250 kinderen les kunnen krijgen. Op dit moment gaan er ongeveer 80 kinderen naar deze school.
Doordat er in de school best nog wel wat opgeknapt moet worden (o.a. nieuwe waterleidingen) kunnen niet alle kinderen in de school les krijgen. Deze kinderen krijgen online les. De kinderen die geen computer thuis hebben kunnen hun lesstof op school ophalen en thuis uitwerken.

Dit project is ruim vijf jaar geleden i.s.m. Stichting Wings of Support (stichting van (ex-) medewerkers van KLM) opgestart. Door een donatie door Stichting Wings of Support is er een begin gemaakt met het verbeteren van de constructie van de school. Na het aanbrengen van deze constructie is er op de vierde verdieping een speelveld/ontmoetingsruimte gerealiseerd. Hierdoor kunnen er op deze plek activiteiten voor de kinderen worden gehouden. In de afgelopen jaren, met een onderbreking i.v.m. Covid-19, is er door onze ondersteuning een nieuw dak geplaatst op de vierde verdieping. Daarnaast zijn de ramen vervangen en is er een nieuwe toiletgroep gerealiseerd. Inmiddels is ook de riolering vervangen door bijdragen vanuit onze stichting.

We zijn als bestuur nog door de school gelopen om te kijken wat voor hulp er nog verleend zou kunnen worden. Op de tweede en derde verdieping is er nog ruimte om extra klaslokalen te maken. De vloeren op alle verdiepingen dienen opgeknapt en van een tegelvloer voorzien te worden. Verder dienen de klaslokalen die er al zijn opgeknapt te worden.
Fausto adviseerde om eerst een verdieping te betegelen, en daarna te bekijken of de kwaliteit goed is. Wanneer dat zo is dan kunnen ook de andere verdiepingen betegeld worden op kosten van de stichting. Dit vonden wij een goed advies. Er is de komende jaren dus nog genoeg te doen!!

Na afscheid genomen te hebben van de directrice en haar collega’s zijn we naar ons hostel gereden en hebben we samen van een lunch genoten.

De rest van de middag en avond staan in het teken van ontspannen.
Morgenochtend zullen we nog dit werkbezoek met Fausto en Federico evalueren. Alle projecten met de bijbehorende hulpvragen zullen we nog eens doornemen om daar samen met Bram beslissingen in te nemen.

Voor nu heel warme en welgemeende groeten vanuit Colombia!

Petra y Nico

 

 

1 Reactie
  1. Hallo Nico en Petra
    mooie projecten gezien en afgesloten,
    jullie maken heel wat mee,
    verder een mooie vakantie toegewenst
    de hartelijke groeten Pa en Ma.

Laat een reactie achter