Reis van het onverwachte


Lieve mensen,

Allereerst willen wij jullie allemaal bedanken voor het volgen van ons tijdens deze reis, voor alle hartverwarmende reacties en voor het delen van onze verslagen. Wat hier gebeurt is echt heel bijzonder en hoe meer mensen dit zien hoe meer draagvlak we creëren voor de toekomst. Dank!

Nou, laten we alles maar eens gaan samenvatten. Er is namelijk weer erg veel gebeurt tijdens deze reis. We hoopten veel nieuwe projecten te kunnen bekijken en hier al een start mee te kunnen maken tijdens de reis, dat is helaas niet gelukt. Maar niet getreurd, alles heeft een oorzaak, zo ook dit. Er zitten hele goeie projecten aan te komen, er ontstaan geweldige samenwerkingen en de ontwikkelingen voor wat betreft een stichting in Colombia gaat als het goed is ook vorm krijgen maar daarover later.

Bestaande Projecten

Laten we beginnen bij de bestaande projecten. We hebben ze bijna allemaal kunnen bezoeken. Helaas was het zo dat tijdens deze reis de meeste kinderen al met vakantie waren waardoor we jullie wat legere scholen hebben kunnen laten zien dan u van ons gewend bent. Neemt niet weg dat er door de steun van alle donateurs ondertussen wel even bijna 1.300 kinderen naar school kunnen. San Nicolas herbergt ondertussen 950 leerlingen, bij Voluntad de Dios mogen 300 kinderen naar school en Montanuela telt ook nog steeds 25 kinderen. Wat hierin helemaal geweldig is, is dat er verschillende kinderen vanuit de arme buurten, door de scholing, grote stappen hebben kunnen maken naar een meer dan acceptabel leven. Wij hebben bijvoorbeeld een meisje ontmoet die op onze school Voluntad de Dios als kind les heeft gehad, vervolgens naar het vervolgonderwijs is gegaan, dit heeft afgemaakt en nu weer als docent les geeft op de school die haar deze kans heeft geboden. En zo zijn er nog veel meer succesverhalen benoemd! Echter heeft alles (helaas) ook een keerzijde. Er zijn ook diverse kinderen die we de vorige reis hebben ontmoet en die niet meer leven. Zij zijn om het leven gekomen door drugs, bendegeweld of andere ellende die in deze buurten schering en inslag zijn.

Naast de scholen hebben we ook een bezoek gebracht aan het opvanghuis (soort van Ronald
McDonald huis) Casa del Buen Dios. Wat loopt dit project goed zeg! We hebben hier in het begin van de stichting bijgedragen aan het opknappen en inrichten en sindsdien altijd contact gehouden. Elke keer brengen we hier weer een kofferbak vol etenswaar naartoe en maken we even een praatje met de begeleiders en patiënten. Wat wordt hier geweldig werk geleverd zeg. En wat ook geweldig is, is dat de grote bedrijven deze organisatie ook heeft omarmt. Het ziet er prachtig uit en alle voorzieningen zijn aanwezig om de kinderen met leukemie, hartklachten en andere ziektes op te vangen met hun vader of moeder.

We pakken er zo even wat uit wat ons opgevallen is, de rest van voortgang van de projecten heeft u kunnen lezen in de verslagen.

Nieuwe projecten

Ook hebben we weer een paar (mogelijk) nieuwe projecten mogen bezoeken. We hebben er 5 bekeken, waaronder een bestaande Nederlandse stichting die prachtig werk levert in Cartagena. Van deze 5 hebben we bij 3 projecten een heel goed en bijzonder gevoel overgehouden. De andere 2 waren al redelijk spik en span en konden zich prima zelf redden. Van de 3 overgebleven projecten gaan we informatie ontvangen over hoe we hier kunnen ondersteunen. Het eerst project is Educativa Tecnica De Pasacaballos en het gaat hierbij om een basisschool. Hier kregen we beide heel sterk het San Nicolas-gevoel bij. Wat een treurige omgeving, wat een slechte wijk en wat een behoefte aan ondersteuning is hier zeg! Er staat wel een stevig gebouw maar hier moet nog wel een en ander aan gebeuren. Het andere project is Educativa El Salvador en hier gaat het meer om een sociaal/maatschappelijk project. Zij willen met de scholen in deze wijk de kinderen die niet naar school kunnen of mogen toch helpen. Dit willen ze bereiken door ze de gelegenheid te bieden op de scholen middels muziek, sport en andere culturele bezigheden los te komen van de gevaarlijke en criminele omgeving. Hierbij willen ze psychologische begeleiding bieden en zo ook de ouders te bereiken om een veel leefbaardere omgeving te krijgen voor allen. De mensen die we hier gesproken hebben en die de kar gaan trekken hebben elk hun eigen kunde en het plan steekt erg goed in elkaar. Ook hier krijgen we de juiste informatie van om te kunnen bepalen in hoeverre dit aansluit bij onze gedachten. Het laatste project welke we mogelijk gaan steunen is het project waar Boris Kruijssen de scepter zwaait. Na heel hard werken en tomeloze inzet heeft hij dit project weer op de rit gekregen en dat is echt heel bijzonder. Het was een bestaande stichting die door de verkeerde mensen bijna omviel waardoor de kinderen de dupe zouden zijn. Gelukkig is het zover niet gekomen, maar ze zijn er nog en hier is nog wel behoorlijk wat hulp van velen nodig om het overeind te houden! Maar het is de moeite waard en dat hebben we met eigen ogen kunnen zien. Ook zullen we de nodige informatie ontvangen om te zien welke bijdrage wij kunnen en willen leveren. Kortom we hebben dus weer heel mooie kansen aangereikt gekregen om heel veel maar dan ook heel veel kinderen te helpen!

Ontmoetingen

Daar we ervanuit zijn gegaan dat we behoorlijk wat meer nieuwe projecten zouden bezoeken hadden we de duur van de reis hier ook op aangepast. Het viel dus wat tegen qua planning en vulling van ons programma. Wij vinden het samen het mooiste als we elke dag stampvol hebben staan met het bezoeken van alles wat met deze kinderen te maken heeft en dat is deze keer niet goed gelukt. Maar elk nadeel heb z’n voordeel en dat hebben we dan ook gemerkt! We hebben tussendoor zoveel mensen ontmoet die zich in willen gaan zetten voor de stichting en waar we gaan kijken welke invulling we eraan kunnen geven en dat was anders nooit gebeurt. Dit kon wel eens meer gaan brengen dan we denken. Vooral ook omdat de oprichting van de stichting in Colombia ook steeds dichterbij komt. Zo hebben we geweldige gesprekken gehad met Boris Kruijssen waar we al eerder over schreven. Maar vergeet Eddy Veldhuisen niet, wat een bijzondere man met een missie is dat. Ook hebben we Alex en Andrea mogen ontmoeten, zij komen uit Nederland en zijn 6 maanden geleden in Colombia gaan wonen om zich daar permanent te vestigen. Al deze ontmoetingen gaan de stichting een boost geven waar u in de toekomst nog veel van zal horen. Er zijn ongekend veel ideeën en energieën vrijgekomen met mensen die echt begaan zijn met de arme kinderen in de probleemgebieden.

Stichting in Colombia

Last but not least, ook zijn we weer een paar stappen dichterbij de oprichting van een stichting in Colombia. Dit zou een enorme boost kunnen geven daar er heel veel Colombianen graag wat willen doen voor hun arme landgenoten, maar door corruptie, angst of andere belemmering de weg niet kunnen vinden. Door de stichting in Colombia onder vleugels van de Nederlandse stichting te houden krijgen de colombianen meer basis van vertrouwen, omdat we aan kunnen tonen wat we doen en hoe we dit al al die jaren hebben mogen uitvoeren.

Kortom een reis vol bijzondere gebeurtenissen met veel onverwachte uitkomsten!

Nogmaals dank voor uw belangstelling gedurende deze reis en wellicht en hopelijk tot de volgende reis!

Hartelijke groet Nico en Bram

Saludos Fausto en Federico

Laat een reactie achter