Dag 6 tm 8, Een warm weerzien in Medellin

 

Beste allemaal,

Wat een mooie en indrukwekkende belevenissen tot nu toe.

Woensdagmorgen 21 november vertrokken we per vliegtuig om 11 uur vanuit Cartagena richting onze thuisbasis Medellín. Na ongeveer een uur vliegen landden we veilig! Dat is ook altijd mooi meegenomen :-).
Gelukkig zijn de piloten hier anders dan de taxichauffeurs. Die wagen nog wel eens een gokje.
De rest van de dag hebben Bram en ik ons bezoek aan Cartagena geëvalueerd en hebben we de nodige informatie over de verschillende projecten vastgelegd. Mooi om dit zo met elkaar te kunnen en mogen doen.

’s-Avonds zijn we met Federico en zijn vriendin Camilla en hun vrienden Santiago en Alejandra in een gezellig restaurant wezen eten. Van Federico wisten we al dat hij een groot hart heeft voor zijn medelandgenoten die in moeilijke omstandigheden leven. Tijdens de avond gaven de vrienden Santiago en Alejandra aan dat zij ook heel graag iets willen betekenen voor hun landgenoten en voor de stichting aan het werk te willen. Geweldig toch dat we met steeds meer mensen in Colombia in contact komen die een bijdrage willen leveren.

Donderdag 22 november hadden we een afspraak ingepland met Ed Veldhuisen. Ed Veldhuisen doet sinds 2006 geweldig werk in Colombia. Vanaf dat jaar woont hij in Colombia en heeft hij de Stichting Straatkinderen Medellín opgericht. Mede dankzij een donatie door onze stichting heeft hij dit jaar een pand kunnen aankopen om o.a. naschoolse activiteiten te houden.
Via de metro, de kabel-metro en vervolgens een taxi reden we richting het aangekochte gebouw. Dit gebouw ligt in de wijk Bello Oriente. Een best gevaarlijke wijk. Terwijl wij met de taxi door de wijk reden, zagen we dat ook deze wijk de afgelopen jaren positief is veranderd. Het gebouw heet El Paraiso (het paradijs). Dit gebouw ligt op een mooie plek in deze wijk. Rondom het huis ligt er ook een heel groot stuk grond. Op een deel van deze grond wordt er groente en fruit geteeld. Een ander stuk zal mogelijk in de toekomst gebruikt gaan worden als basketbal-/voetbalveld.
Van Ed kregen we een rondleiding door het gebouw. Op dit moment wordt het gebouw verder opgeknapt.
In dit gebouw is nu ook o.a. de administratie gevestigd van de stichting. Verder werkt er een psychologe die beschikbaar is voor kinderen die deelnemen aan de projecten van de stichting. Ed vertelde een verhaal over een meisje. Zij doet graag mee aan (scholings-)evenementen van de stichting. Op deze manier probeert zij een kansrijkere toekomst te krijgen. Toen ze na een van deze activiteiten wat later thuis was gekomen bleek de t.v. gestolen te zijn. Ze kreeg hiervan de schuld van haar moeder die ook niet thuis was. De moeder gaf aan dat ze maar beter kon stoppen met de activiteiten van de stichting. Ze kon beter een man zoeken die haar en haar familie zou kunnen onderhouden…….
In deze wijk worden kinderen niet gestimuleerd om door te leren. Daarom is het werk dat Ed met zijn medewerkers van de stichting doet zo enorm belangrijk.
In het gebouw worden diverse activiteiten gehouden voor kinderen uit de buurt. Verder wordt er vier keer per jaar een bijeenkomst gehouden voor de ouders. Tijdens deze bijeenkomst worden de ouders op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen bij alle projecten. Op deze manier worden de ouders betrokken bij dit mooie werk. Op deze manier kunnen ze hun kinderen weer stimuleren om te kiezen voor de uitdaging van een kansrijkere toekomst!!!
Op 200 meter loopafstand ligt ook het project Fundacion Solidaridad. Dit project wordt door ons ook al jaren ondersteund. Dit is een buurthuis waren kinderen en volwassenen uit deze buurt samenkomen voor wijkactiviteiten. Ed vertelde dat hij een goede samenwerking met de directrice van dit buurhuis heeft en dat kinderen van zijn stichting in dit buurthuis muziekles krijgen. Onze stichting heeft het afgelopen jaar diverse instrumenten gedoneerd welke we meteen konden bekijken. Wat een kleine wereld is het toch :-).

Na het bezoek zijn we weer richting onze thuisbasis Yolo Hostel gegaan. Hier hebben we de indrukken van deze dag besproken en verwerkt. We vonden het geweldig dat ook het werk van Ed een mooie ontwikkeling doormaakt.

Vandaag, vrijdag 23 november, hebben we bezoeken gebracht aan Escuela San Nicolas en Casa del buen Dios.
Federico, Bram en ik zijn met een taxi naar Fausto gereden. Van daaruit zijn we met de auto van Fausto naar Escuela San Nicolas gereden. Dit is altijd een mooie, geweldige en indrukwekkende ervaring. We houden ons steeds de situatie uit 2009 voor ogen. Toen stond er een houten gebouwtje met 2 klaslokalen waar ongeveer 75 kinderen les kregen. Op dit moment staat er een indrukwekkend gebouw waar dagelijks 700!!!! kinderen les krijgen. In het weekend krijgen er ook nog eens 250 volwassenen les. Iets om stil van te worden.
Doordat de vakantie al is begonnen was het redelijk stil op school. Er waren toch ongeveer 20 kinderen opgetrommeld om het volkslied te zingen en om een dans op te voeren. Het is altijd weer geweldig om dit te kunnen zien!! Spontane enthousiasme van kleine kinderen!!
We werden warm welkom geheten door de directrice en een aantal leerkrachten. Heel fijn om samen met deze geweldig betrokken directrice al negen jaren te mogen optrekken. Haar dankbaarheid richting ons als bestuur en uiteraard alle donateurs in Nederland is bijzonder om te ervaren. Vanaf 2009 is door onze stichting de bouw van deze school mogelijk gemaakt. De eerste en (een groot deel) van de tweede verdieping zijn gerealiseerd. Vanaf 2015 is zoals bekend adoptiestichting Hogar ook bij de bouw van deze school betrokken. Verspreidt over 5 jaren zullen zij dit project ondersteunen. Door ons als stichting worden incidentele uitgaven bekostigd. Dit jaar is er o.a. een kopieermachine aangeschaft.
We kregen een rondleiding door de school. Omdat er geen les werd gegeven konden we snel langs alle klassen :-). De derde verdieping is ook gereed. Daar zijn een computerlokaal (nog zonder computers), een bibliotheek (nog zonder boeken) en een gemeenschappelijke ruimte aanwezig. In deze ruimte worden diverse activiteiten gehouden. Niet alleen voor en door de schoolkinderen maar door alle bewoners uit de wijk die van deze ruimte gebruik willen maken. In het computerlokaal zullen t.z.t. ook computerlessen aan oudere wijkbewoners gegeven gaan worden. Deze school heeft dus een in alle opzichten educatieve en sociale functie. Iets wat heel belangrijk is in een wijk waar er weinig te doen is, en waar best nog veel criminaliteit is.

Na een warm afscheid van de directrice en de leerkrachten zijn we naar de Makro gereden om inkopen te doen voor Casa del buen Dios. Omdat aan het eind van het jaar door de overheid weinig tot geen geld wordt gegeven voor o.a. voeding, hebben we o.a. rijst, houdbare melk etc. gekocht. Verder ook nog wat koekjes en snoepjes voor de kinderen. Het was een hele vracht die we bij Fausto in de auto zetten.
Dit project is ook al een project van het eerste uur. In dit huis hebben we o.a. de keuken en keukenmateriaal vervangen. Verder zijn mede m.b.v. gelden van onze stichting de slaapkamers opgeknapt. O.a. nieuwe bedden en tegelwerk zijn bekostigd.
Op dit moment zorgen wij alleen, indien nodig, voor voeding. We hoorden tijdens de rondleiding dat dit huis wordt ondersteund door een aantal grote bedrijven in Colombia. Hierdoor ziet het huis er op dit moment erg goed en verzorgd uit!! Geweldig dat de Colombiaanse bedrijven dit doen voor hun landgenoten.
In dit “ziekenhuis” (een soort Ronald McDonald huis) verblijven kinderen met een van hun ouders. Deze kinderen worden behandeld in een nabij gelegen ziekenhuis. Op dit moment was dit huis vol. Er zijn 13 kamers met 2 a 3 bedden. Dit betekent dus dat er tussen de 20 en 30 personen aanwezig zijn. O.a. een te vroeg geboren tweeling was aanwezig. Verder drie kinderen met leukemie en een jongen die een levertransplantatie heeft gehad. Ze verblijven hier voor regelmatige controles in het ziekenhuis en om aan te sterken.
Het is altijd erg indrukwekkend en om stil van te worden als je zulke jongen kinderen ziet die best ziek zijn. Je wordt dan geconfronteerd met de keiharde realiteit……. We zijn daarom erg dankbaar dat wij gezonde kinderen en partners mogen hebben.
Na het afscheid zijn we weer richting Yolo Hostel gereden om ook weer alle indrukken van vandaag te verwerken.

Zaterdag 24 en zondag 25 november staat er voor zover bekend niets op het programma. Al leert de ervaring dat dit zomaar kan veranderen :-).

Maandag 26 november vliegen wij naar Cali om daar onze 3 projecten te bekijken. Dinsdagavond om 21.30 uur vliegen we dan weer terug naar Medellín.

Heel veel groeten vanuit Colombia!

Bram en Nico

Laat een reactie achter