Dag 8, Een niet ingepland bezoek!

Tijdens ons werkbezoek was er door het krappe schema en het bezoek aan de 11 projecten geen tijd geweest om de projecten te bezoeken die zijn opgestart door Andrea Gonzalez van de stichting Mi Barrio Mi Sueno.
We hadden in Nederland al contact gehad en we zouden kijken of in de laatste week van ons verblijf in Colombia een bezoek aan de projecten kon worden ingepland. Zo gezegd, zo gedaan. Dinsdagmiddag 28 november zijn we naar de wijk La Honda gereden.

Daar werden wij opgewacht door Andrea Gonzalez. In november 2018 hebben we haar “toevallig” ontmoet op het terras van Betty’s Bowls. Na een mooi gesprek hebben we contact gehouden. Wellicht konden we iets voor elkaar betekenen. In de periode van Corona heeft zij veel gedaan aan voedselhulp in de arme wijken van Medellín. Wij hebben haar stichting financieel ondersteund bij verstrekken van voedsel. Daarnaast hebben we zgn. stoven (klein gasfornuisje) aangeschaft voor gezinnen die nog op hout stookten in hun houten huisjes. Doordat deze mensen nu de stoven gebruiken kan er op gas worden gekookt en krijgen ze de schadelijk rook niet meer binnen.
Net als vorig jaar zijn we het laatste steile deel achter op de motor naar de projecten gereden😊.
Op de smalle wegen werden er soms halsbrekende toeren uitgehaald….. Na een klein kwartiertje kwamen we allemaal veilig aan op de plek van bestemming.

We liepen daarna met Andrea naar de ruimtes die zij huurt voor de activiteiten van haar stichting. Op de ene plek worden door zes vrouwen sieraden gemaakt. Na een hartelijk welkom hebben we eerst kennis gemaakt. Iedereen stelde zich voor. En welke heftige verhalen je dan hoort…….Elke vrouw komt uit een heftige relatie waarbij mishandeling en verkrachting geen uitzondering is. De vrouwen zijn vaak al heel jong moeder geworden en de vaders zijn vaak uit beeld. Hierdoor staan deze vrouwen er alleen voor.
Het doel van dit project is o.a. dat de vrouwen meer zelfvertrouwen krijgen doordat ze een zinvolle tijdsbesteding hebben. De vrouwen worden betaald voor het maken van de armbanden en oorbellen. Hierdoor zijn ze minder afhankelijk van anderen. Daarnaast worden er ook workshops gegeven door de vrouwen. Bij deze workshops moeten ze zich dan aan de deelnemers voorstellen en uitleg gegeven over het maken van de sieraden. Ook dit zijn weer methoden om ze meer zelfvertrouwen en eigenwaarde te geven.
Een van de vrouwen gaf bij het voorstelrondje aan dat ze met het verdiende geld nu eindelijk zelf een taart kon kopen voor de verjaardag van haar dochter……..
Dit geeft wel aan in welke situatie deze vrouw leeft.

Als laatste persoon van het voorstelrondje was Federico aan de beurt. Hij was zo onder de indruk van de verhalen van de vrouwen dat hij spontaan aanbood om deze zes vrouwen een onvergetelijke dag/avond aan te bieden in de buurt van Yolo Hostel in Medellin. Zij mogen dan uit eten, daarna overnachten in Yolo Hostel, en de volgende morgen krijgen zij een heerlijk ontbijt in Betty’s Bowls.
De vrouwen konden hun oren niet geloven en waren super blij en dankbaar.
Een geweldig gebaar van Federico!!! Muchas gracias amigo!!!

Na het voorstelrondje mochten Federico, Petra en ik zelf aan de slag onder begeleiding van de vrouwen. We mochten een armbandje maken voor ons zelf. Dit bleek nog niet zo eenvoudig 😊. Het was wel erg leuk om te doen.

Hierna gingen we naar de andere activiteit. Dit is het boks project Box2Grow. Bij dit project krijgen meisjes/jonge vrouwen les in weerbaarheid. Het is in deze wijken helaas niet ongebruikelijk dat meisjes/jonge vrouwen mishandeld of misbruikt worden. D.m.v. deze boks lessen wordt hen geleerd om zich weerbaarder op te stellen. Super mooi en belangrijk werk dus.
Het was mooi om een deel van de boksles te bekijken en hoe actief er werd gesport. Federico heeft zelfs nog een deel van de les meegedaan!!!
Andrea vertelde nog over een van de meisjes van dit boks project. Omdat haar moeder van ’s-ochtends 7 uur tot ’s-avonds 6 uur moet werken zorgt dit meisje van 11 jaar voor haar zelf en voor haar jongere zusje van 6 jaar. Een grote verantwoordelijkheid dus!!! Omdat er in deze wijken binnen families vaak misbruik plaatsvindt is dit dus een erg groot risico voor deze kleine kinderen van 11 jaar en 6 jaar oud. Hopelijk blijft ze dat bespaard………….

De vrouwen die de sieraden maken kregen allemaal een voedselpakket mee naar huis. Deze zijn bekostigd door onze stichting. We werden uiteraard bedankt voor de hulp die wij bieden.

Na afscheid te hebben genomen van de vrouwen en de kinderen zijn we weer teruggereden naar YOLO Hostel. Hier hebben we nog met Andrea gesproken over o.a. haar doelstellingen en plannen met haar stichting. Mooi om ook dit te kunnen doen!!

Het was een mooie en indrukwekkende middag zo aan het einde van ons verblijf in Colombia.
Vandaag en morgen staan in het teken van ontspannen en gereed maken voor de terugreis.

Voor nu heel warme en welgemeende groeten vanuit Colombia!

Petra y Nico

 

Laat een reactie achter