Dag 1 tm 4, Ons vertrek naar Colombia en bezoek aan Cartagena

Hola allemaal.

Via deze weg een eerste bericht vanuit het prachtige Colombia.

Zaterdag 4 november vetrokken we vanuit Amsterdam naar Medellin.
Via een overstap in Madrid landden we om 21.30 uur plaatselijke tijd. Jammer genoeg hadden we in Madrid twee uur vertraging. De vlucht verliep verder prima!!

Om 23.30 uur waren we bij ons verblijf in Medellín. Na een lange dag vielen we al snel in slaap.

Zondag zijn we met een van onze contactpersonen in Colombia, Federico, naar Santa Fe de Antioquia geweest. Dit is een authentiek stadje met spaanse invloeden. Heel erg sfeervol en leuk om in een temperatuur van 40 graden daar rond te lopen.

Maandag 6 november zijn we in de loop van de middag naar Cartagena gevlogen. Na een vlucht van 50 minuten landden we in Cartagena. Bij het uitstappen merkten we direct dat we aan de kust zaten. Een heerlijke warme temperatuur van ruim 30 graden met een windje.
In de middag zijn we naar het zwembad geweest om te ontspannen. Hier konden we de accu opladen voor de komende 6 dagen waarin bezoeken aan onze projecten en mogelijk nieuwe projecten op het programma staan.

Het eerste project dat werd bezocht was een muziekschooltje in het dorpje Malagana. Na een rit van 90 minuten kwamen we daar aan. Dit muziekschooltje is een aantal jaren geleden opgezet door een zeer bevlogen en betrokken man. In een van de ruimtes van zijn woning geeft hij les aan kinderen tussen de 7 en ongeveer 15 jaar. In totaal krijgen er ongeveer 75 kinderen les. Een van de doelen is om deze kinderen uit achterstandswijken een zinvolle tijdsbesteding te geven. Hierdoor is de verleiding om op straat te hangen en foute dingen te gaan doen minder. Daarnaast is muziek voor hem een universele taal die verbindt. De taal van muziek spreekt iedereen over de hele wereld.

We werden heel enthousiast ontvangen en kregen diverse optredens te zien en te horen. Een groep van ongeveer 20 kinderen speelden op verschillende instrumenten. Geweldig om het enthousiasme te zien!!
Met veel passie vertelde deze man over de muzikale talenten van de kinderen.
Dit muziekschooltje heeft dringend behoefte aan nieuwe instrumenten. Onze contactpersoon Fausto kreeg voor vertrek een duidelijke specificatie van de benodigde instrumenten met de bijbehorende kosten.

We zullen hier later deze week, ook in overleg met Bram, daar beslissingen over nemen.

Het tweede project dat werd bezocht was een lagere school. De naam is Centro Social Educativo FCF Maria Eugenia Velandia.
Deze particuliere school met ongeveer 75 kinderen ligt in een achterstandswijk. Dit was goed te zien op de weg ernaartoe. We moesten om bij de school te komen door deze wijk rijden. Je schrikt dan telkens weer in welke omstandigheden deze mensen leven. Wat hebben wij het in Nederland dan goed.
De school is de laatste jaren langzaam gegroeid qua leerlingenaantal. Om meer leerlingen les te kunnen geven is er meer ruimte nodig.
We kregen een rondleiding rondom en in de school. Er waren twee hulpvragen. Het opknappen/verplaatsen van de speeltoestellen en het opknappen/verhogen van een omheining langs een deel van het speelterrein. Deze verhoging is nodig om ongewenste personen buiten het terrein van de school te houden. De kinderen waren jammer genoeg niet aanwezig i.v.m. vakantie. Deze week vieren ze de onafhankelijkheid van Cartagena.

Na de rondleiding hebben we nog een overleg gehad met een van de leerkrachten (Maria). Na het overleg kreeg Fausto de informatie waarin concreet de hulpvraag staat benoemd. Wij zullen dit meenemen in de deze week te nemen beslissingen.
Al met al was dit een nuttig bezoek waar we met een goed gevoel op terug kijken.

Na afscheid te hebben genomen zijn we doorgereden naar het project dat wij in 2018 voor het eerst hebben bezocht. Dit is het project Fundacion Madre Herlinda Moises.
Hier hebben we de verdere afbouw van de 2e verdieping van de school gerealiseerd. Deze 2e verdieping ziet er geweldig mooi uit waardoor er in de drie lokalen 105 kinderen extra les kunnen krijgen. We zijn daarom super trots en blij met het resultaat.
We kregen ook van een van de directieleden van de school te horen dat dankzij onze hulp er heel veel meer kinderen naar school kunnen gaan. In totaal krijgen er nu verdeeld over de dag ongeveer 600 kinderen les. Dat is natuurlijk geweldig mooi om te horen!!

Op een ander locatie van deze stichting is een sportveldje aanwezig waar kinderen van de school en ook de bewoners van de wijk gebruik van mogen maken.
Na een aantal jaren van intensief gebruik is dit sportveld inclusief activiteitenruimte toe aan een grondige renovatie.
De tekenen en de bijbehorende kosten zijn al heel duidelijk in kaart gebracht. Het verzoek kwam of wij als stichting een deel van de kosten voor onze rekening willen nemen.
We zullen ook dit meenemen in de door ons te nemen besluiten.

Na afscheid te hebben genomen zijn we naar ons hotel in Cartagena teruggereden.
We hadden allemaal een goed gevoel na deze dag. Er zijn weer veel mooie kansen!
Daarom kijken wij dan ook terug op een mooi en nuttig bezoek aan Cartagena!!
Om 21.00 uur vertrok ons vliegtuig richting Medellín. Om 22.00 uur landden we in Medellín waarna we na een rit van ongeveer drie kwartier weer bij onze thuisbasis YOLO Hostel aankwamen.

Woensdag 8 november 2023 (vandaag) zullen we 4 projecten in Medellín bezoeken. Daar kijken we ook alweer naar uit.
Heel veel groeten vanuit Colombia!

Petra en Nico

1 Reactie
  1. Jullie zijn lekker bezig zo. Hopelijk lukt het met de temp verschillen. Heel veel plezier nog

Laat een reactie achter