Dag 8+9, Het bezoek aan onze projecten in Cali!

Vrijdag zijn we om zes uur opgestaan. Lekker op tijd dus 😊. Om half 7 zijn we richting het vliegveld gereden zodat we ruimschoots op tijd op het vliegveld waren om het vliegtuig van 8 uur naar Cali te nemen. Na een ontbijtje op het vliegveld te hebben weggewerkt kon de trip naar Cali beginnen.
Het vliegtuig vertrok keurig op tijd om 8 uur. Om kwart voor 9 landden we in Cali en op het parkeerterrein van het vliegveld stond onze taxichauffeur ons al op te wachten. Dit was keurig door Federico geregeld.
Na een half uurtje rijden kwamen we bij het eerste te bezoeken project aan: Escuela Voluntad de Dios. Dit project wordt al vanaf het begin van de oprichting van de stichting ondersteund.
De school staat aan de rand van een erg criminele buurt waar regelmatig ongeregeldheden zijn. We werden zoals gebruikelijk verwelkomd door directeur Rigoberto. Na het begroeten van diverse medewerkers en de vrouwen in de keuken werden we uitgenodigd om naar het schoolplein te komen. Daar aangekomen waren er 80 leerlingen aanwezig. Een aantal waren in traditionele kleding en danskleding uitgedost. Vanwege onze regelmatige bezoekjes wisten we al wat dit in zou houden. Er werden twee verschillende dansen voor ons uitgevoerd. Heel erg leuk om te zien dat dit met passie werd gedaan. Fausto en Federico werden ook nog door twee leerlingen uitgenodigd om mee te dansen. Dit leidde uiteraard tot hilariteit bij de leerlingen. Gelukkig kregen wij geen uitnodiging………….
Na deze uitvoering kregen we een rondleiding door de school. In de keuken zijn er een aantal dingen aan vervanging toe. Het gasfornuis doet het niet volledig. Er zal worden gekeken of dit nog gerepareerd kan worden. Wanneer reparatie niet mogelijk is dan zal er een nieuw gasfornuis moeten komen. Er zijn twee koelkasten aanwezig, waarvan de een volledig kapot is en vervangen moet worden.
In de hele school zijn in de afgelopen periode de plafonds wit geschilderd. Tot op heden was het nog steeds de betonkleur die zichtbaar was. Door deze witte kleur is het in de school ook wat lichter. In twee lokalen zijn er twee ventilatoren aan het plafond vervangen. Verder is in een van de lokalen het dak gerepareerd omdat er een gat zat wat lekkage veroorzaakte.
Doordat het in Cali altijd warm is en vaak de zon schijnt is het de wens om een overkapping op het schoolplein te maken. Inmiddels hebben wij via Fausto een uitgebreide offerte ontvangen. Ook hierover zullen we aan het einde van het werkbezoek een beslissing nemen.
Het was ons opgevallen dat er tijdens ons bezoek niet zoveel kinderen aanwezig waren. De aanwezige kinderen waren tussen de 12 en 16 jaar. Wij hebben e.e.a. nagevraagd hoe dit zit.
Het blijkt dat er nog maar 80 leerlingen naar deze school gaan. In het verleden waren dit er 300. De reden van het lage aantal leerlingen komt door een gewijzigd beleid van de huidige burgemeester van Cali. Deze man heeft besloten dat de overheidsscholen groter moeten worden en dat de (particuliere) scholen in de wijken waar Escuela Voluntad de Dios is gevestigd eigenlijk maar moeten verdwijnen….. Of in ieder geval minder steun moeten krijgen.
Deze situatie speelt helaas al een paar jaar. Doordat er door de overheid van de stad Cali steeds minder onderwijzers beschikbaar werden gesteld, werd de school in aantal leerlingen steeds kleiner. Dit is dus een erg vervelende situatie. Op dit moment wordt er slechts het salaris vergoed voor 4 onderwijzers.
De hoop is nu gevestigd op de verkiezingen voor de nieuwe burgemeester in 2023. Wanneer deze burgemeester het belangrijk vindt dat ook in de achterstandswijken scholing heel belangrijk is dan kan het zomaar zijn dat het leerlingen aantal weer groeit.
De daling van het aantal leerlingen was voor ons uiteraard erg teleurstellend om te zien.

Tijdens ons overleg kwam ook nog een van de leerlingen naar ons toe. Zij had een vraag aan ons. Vanwege Covid-19 konden deze kinderen niet naar school en ook niet uit de wijk waar ze in wonen. De ouders van deze kinderen hebben ook geen geld om leuke dingen met elkaar te doen.
Zij had de vraag of wij een dagje uit voor de 80 leerlingen willen betalen. Per persoon kost dit ongeveer € 7,50. Na een kort overleg hebben Bram en ik direct besloten om deze kosten te vergoeden. Uiteraard waren de leerlingen allemaal erg blij!!

Na het afscheid van de leerlingen en de medewerkers zijn wij naar het volgende project
“Instituto Santa Rosa” gegaan. Dit is een school waar normaal gesproken ongeveer 250 kinderen les krijgen.
Doordat er in de school best nog wel wat opgeknapt moet worden (o.a. nieuwe waterleidingen) kunnen niet alle kinderen in de school les krijgen. Deze kinderen krijgen online les. De kinderen die geen computer thuis hebben kunnen hun lesstof op school ophalen en thuis uitwerken.

Dit project is ruim vijf jaar geleden i.s.m. Stichting Wings of Support (stichting van (ex-) medewerkers van KLM) opgestart. Door een donatie door Stichting Wings of Support is er een begin gemaakt met het verbeteren van de constructie van de school. Na het aanbrengen van deze constructie is er op de vierde verdieping een speelveld/ontmoetingsruimte gerealiseerd. Hierdoor kunnen er op deze plek activiteiten voor de kinderen worden gehouden. In de afgelopen jaren, met een onderbreking i.v.m. Covid-19, is er door onze ondersteuning een nieuw dak geplaatst op de vierde verdieping. Daarnaast zijn de ramen vervangen en is er een nieuwe toiletgroep gerealiseerd.

Op de vierde verdieping aangekomen zagen we ongeveer 50 kinderen. Na de nodige begroetingen mochten wij plaats nemen op een gereserveerde plaats. Voor ons werden diverse optredens uitgevoerd. Erg leuk om de enthousiaste kinderen bezig te zien.
Hierna zijn wij als bestuur nog door de school gelopen om te kijken wat voor hulp er nog verleend zou kunnen worden. Op de tweede en derde verdieping is er nog ruimte om extra klaslokalen te maken. De klaslokalen die er al zijn dienen opgeknapt te worden. Er is de komende jaren dus nog genoeg te doen!!

Na afscheid genomen te hebben van de directrice en haar collega’s zijn we naar onze overnachtingslocatie gereden.

Zaterdag hebben we ’s-morgens samen met Federico door de stad gewandeld en zijn we op de 44e verdieping van het hoogste gebouw van Cali (Torre de Cali) geweest. We hadden een geweldig mooi uitzicht over de stad. Een hele bijzondere en mooie ervaring.
Een mindere kant van Colombia is dat er nog steeds daklozen zijn. Heel erg schrijnend en confronterend om te zien. Wat mogen we dan dankbaar zijn wanneer we in Nederland zijn geboren.

Om half een zijn we met de taxi naar het vliegveld gereden. Om half drie was de vlucht naar Medellín. Na veertig minuten landden we in Medellín en waren we weer thuis. Op weg naar ons hostel konden we in de auto genieten van een schitterende zonsondergang.

Vandaag staat raften op het programma. Door de hevige regenval van zaterdag is het niet zeker of dat doorgaat. We wachten af.

Voor nu warme en welgemeende groeten vanuit Colombia!

Bram y Nico

 

 

 

Laat een reactie achter