Dag 7, De derde dag van de bezoeken van onze projecten in en rondom Medellín!

Vanmorgen zijn we om 9.30 uur vertrokken voor het bezoek aan een project in een buitengebied van Medellín.
Eigenlijk stond er ook een bezoek gepland aan een tweede project (een plattelandsschool in Hispania) maar door wegwerkzaamheden zouden we i.p.v. 2 uur, 4 uur onderweg zijn. En dan moeten we uiteraard ook nog terug 😊. Dit vonden we toch wel een beetje te gek, vandaar dat we alleen een nieuw mogelijk project: Escuela Olaya Herrera, hebben bezocht. Dit is een schooltje dat best wel hoog is gelegen tegen een van de berghellingen rondom Medellín. Het eerste half uur over de geasfalteerde weg gaat nog wel. Maar vanaf het moment dat we de geasfalteerde weg verlaten is het een hele andere wereld. Gelukkig hadden we geen maagklachten want anders waren de gevolgen vanwege de onverharde weg met bobbels en kuilen misschien niet te overzien geweest 😊.
We werden begeleid op onze weg naar de school door Christina, de contactpersoon van de school. Zij wist de weg, al kon het eigenlijk niet mis gaan omdat er maar een weg omhoog ging.
In het verre verleden liep over deze weg ook een treinrails die de verbinding was tussen Medellín en Cali. Op sommige plekken was deze rails nog zichtbaar. Gezien de smalle weg was het voor ons eigenlijk onvoorstelbaar dat hier een trein heeft gereden………….
Bij de school aangekomen werden we hartelijk verwelkomd door de onderwijzer van de school. Op deze school die inmiddels 30 jaar bestaat waren twee jaar geleden 8 leerlingen aanwezig. Op dit moment gaan er 15 kinderen naar school, terwijl er plek is voor maximaal 25 leerlingen. De kinderen komen uit de wijde omgeving naar deze school. Sommigen worden zelfs op een paard naar school gebracht en weer opgehaald.
De bevlogen onderwijzer vertelde dat hij na 22 jaar elders een baan gehad te hebben, sinds 2 jaar op deze school werkt. De school had op dat moment achterstallig onderhoud. Met behulp van donaties door vrienden van hem en d.m.v. zelfwerkzaamheid door de ouders van de kinderen is de school mooi opgeknapt. O.a. schilderwerkzaamheden zijn verricht en de vloer van de school is opnieuw betegeld. Het zag er goed verzorgd uit.
Na de eerste kennismaking zijn we het klaslokaal ingegaan. In dit klaslokaal wordt lesgegeven aan kinderen in de leeftijd van 6 tm 12 jaar. Een hele uitdaging voor de enige onderwijzer. Respect voor hem!
We werden door de kinderen enthousiast toegezongen. Dit maakte zeker indruk!!
Fausto heeft de kinderen en de onderwijzer e.e.a. uitgelegd over de stichting en over Nederland. De kinderen hadden voor ons een tekening met daarop een persoonlijke boodschap geschreven. Die kregen we overhandigd. De kinderen konden ook vragen aan ons stellen. Doordat we wat langer in het klaslokaal waren werden de kinderen steeds enthousiaster en vlogen de vragen om onze oren 😊. Heel erg leuk!
Via Fausto kregen we te horen welke hulp er op dit moment nodig is. Er moeten 3 deuren worden vervangen en 2 ramen geplaatst. Verder hebben ze de volgende spullen nodig: een luidspreker en microfoon, 1 hogedrukreiniger, 1 ladder, 1 koelkast, voetballen, voetbaldoeltjes, 12 tafels en 12 stoelen (voor de nieuwe leerlingen), 1 tv-meubel en verf om de muren te schilderen. Kortom een mooie lijst.
Gezien de bedragen hebben we als bestuur van de stichting direct besloten om deze kosten op ons te nemen. Door Fausto is dit direct aan de onderwijzer en de kinderen verteld. Iedereen reageerde super enthousiast. Een van de kinderen zei: “jullie zijn zeker miljonairs”.
We hebben uiteraard gezegd dat dit niet zo is, maar dat wij dit kunnen doen door onze donateurs in Nederland.
De reactie daarop was: ”jullie zijn niet rijk qua geld, maar jullie zijn rijk in je hart”
En daar waren we door geraakt……..

Na afscheid van de kinderen te hebben genomen zijn we met de onderwijzer nog een rondje rondom de school gelopen. Op termijn moet er nog een nieuwe keuken komen zodat er een maaltijd gemaakt kan worden voor de kinderen. Op dit moment wordt de voeding door de overheid betaald. De verwachting is dat de overheid ook de kosten voor de nieuwe keuken voor haar rekening zal nemen. Maar wanneer dat is weet niemand.
Verder is de wens om boven het schoolplein een overkapping te maken. De vorige overkapping is kapot gegaan doordat er vanaf de berg waar de school aan gelegen is een modderstroom naar beneden was gekomen. Die heeft het hele dak gesloopt. Nu is er door de overheid een betonnen muur geplaatst waardoor een eventuele modderstroom of puin wordt tegengehouden.
Fausto heeft gekeken naar de nog aanwezige constructie van het dak. Deze kan grotendeels worden gebruikt voor een eventueel nieuw te plaatsen dak. Fausto zal de komende tijd gebruiken om een offerte op te laten stellen v.w.b. de kosten van een nieuw dak. Zodra het bedrag bekend is kunnen we daar een beslissing over nemen.
Na de rondleiding hebben we afscheid genomen van de onderwijzer. Via een andere route zijn we richting Medellín gereden. Deze weg was iets beter, maar had toch nog de nodige uitdagingen.

O ja, en willen jullie eerdaags (wij geven wel even aan wanneer) jullie Instagram en mogelijk TikTok even in de gaten houden? We hebben deze week namelijk ook gezeten met Juan. Deze jongeman van 25 jaar doet voor YOLO Hostel en Betty’s Bowls de sociale media Instagram en TikTok. Juan is daar heel erg handig in en het heeft voor YOLO Hostel en Betty’s Bowls veel nieuwe klanten opgeleverd.
Deze jongen komt uit een moeilijke periode in zijn jeugd en is later met zijn schoolopleiding begonnen. Hij is dit jaar afgestuurd en Federico heeft hem de kans gegeven om zijn talenten op o.a. het gebied van social media te ontwikkelen.
Omdat wij niet actief zijn op Instagram etc. heeft Federico aangeboden om met hem een gesprek aan te gaan om te kijken wat hij voor ons kan betekenen.
Vanaf de eerste minuut was er een klik met elkaar. Wat een enthousiaste en open jongen!!
Hij gaf aan dat hij in zijn moeilijke jaren geholpen is door diverse mensen. Door ons als stichting te helpen wil hij iets terug doen uit dankbaarheid voor de mensen die hem hebben gesteund. Super gaaf toch! Na een tijdje met elkaar gesproken te hebben over e.e.a. hebben we een vervolgafspraak voor a.s. maandag gemaakt. Na het bezoek van de laatste twee projecten zullen we weer met hem gaan overleggen en concrete afspraken gaan maken over hoe we e.e.a. vorm gaan geven en tot een succes gaan maken.
Het doel is om de stichting meer bekendheid te geven in zowel Nederland als Colombia. En het uiteindelijke doel is uiteraard om dusdanig veel geld binnen te halen (ook juist in Colombia) dat er nog meer kansarme kinderen geholpen kunnen worden.
Na dit gesprek waren we alle vier erg enthousiast en waren blij dat deze niet geplande ontmoeting had plaatsgevonden.

Kortom erg mooie ontwikkelingen dus weer!

Wij gaan nu weg omdat we om 7 uur op het vliegveld moeten zijn voor het bezoek aan onze projecten in Cali. Dat wordt ook weer een mooi en indrukwekkend bezoek.

Warme en welgemeende groeten vanuit Colombia!

Bram y Nico

 

 

Laat een reactie achter