Dag 5, De eerste dag van de bezoeken van onze projecten in en rondom Medellín!

Vanmorgen zijn we na een heerlijk ontbijt bij Betty’s Bowls om 9 uur vertrokken voor het bezoek van drie projecten in Medellín. We moesten eerst Fausto ophalen en daarna zijn we naar project Fundacion Solidaridad gereden. Daar aangekomen werden we hartelijk ontvangen door de directrice. Dit project wordt door ons al jaren ondersteund. Het is een buurthuis waar kinderen en volwassenen uit deze buurt samenkomen voor een maaltijd. Het kan zomaar zijn dat dit voor hen de enige maaltijd is. Daarnaast vinden er in de diverse ruimtes o.a. muzieklessen en lessen in sociale vaardigheden plaats.
In de afgelopen jaren hebben we dit project ondersteund door de gehele tweede verdieping op te knappen en door keukenmaterieel te vervangen. O.a. een grote blender een nieuwe vrieskist zijn door ons betaald.
Na een korte rondleiding hebben we een overleg gehad met de directrice. Zij gaf uitleg over een drietal lopende projecten.

Bij het eerste project krijgt een groep van 25 personen van een gediplomeerd persoon les over hoe zij vakkundig met een naaimachine kunnen omgaan. In een van de ruimtes van dit buurthuis vinden deze lessen plaats. Dit project loopt al wat langer en zijn er ook mensen in dienst van een bedrijf uit Medellín. Zij staan op de loonlijst van dit bedrijf en voeren opdrachten uit voor dit bedrijf. Doordat zij deze opdrachten in het buurthuis kunnen doen scheelt dit veel reistijd en houden zij o.a. de reiskosten in hun zak. Dit bespaart dus ook op de uitgaven waardoor ze per maand meer overhouden.
Supergaaf om deze ontwikkeling te zien en te horen.
Het tweede project is een muziekproject.
Op dit moment hebben mensen de kans om muziekles te krijgen in het gebouw. Het mooie is dat de leeftijd van de mensen die les krijgen heel uiteenlopend is. Iedereen krijgt dus de kans om zijn of haar talent te ontwikkelen.
De lessen worden gegeven door professionele muziekleraren. De muziekinstrumenten en de salarissen van de muziekleraren worden gesponsord door Universal uit de USA.
In juli zullen de muzikanten samen met de in Colombia bekende Sebastian Yatra een optreden verzorgen in Medellín. Dit is voor hen een geweldige kans en een stimulans om door te gaan.
We kregen ook nog een muzikaal optreden te horen. Het was best wel indrukwekkend om te zien hoe jong en oud inzet toonde. Voor mensen uit deze wijk is het heel bijzonder om deze kansen te krijgen.

Het derde project is een al wat langer lopend project. Vanuit het buurthuis kregen mensen de mogelijkheid om een kappersopleiding te volgen. Door deze stichting werd de opleiding bekostigd. De kappers kregen de mogelijkheid om in een ruimte naast het buurthuis een kapsalon te starten. Op deze plek werd het geen succes. Inmiddels heeft een van de kapsters op een andere, meer zichtbare, plek een succesvolle salon van de grond weten te krijgen.
De huur en overige kosten worden door de stichting betaald. Een bepaald percentage van de omzet wordt door de kapster terugbetaald. Zij houdt hier genoeg van over om van een redelijk inkomen rond te komen. Dit is een mooie vorm van ondersteuning door de stichting. En geweldig om te zien dat dit ook resultaat oplevert

 

Na afscheid genomen te hebben van de directrice zijn we naar ons volgende te bezoeken project gewandeld. Dit was slechts op 300 meter afstand.
We hadden een afspraak ingepland staan met Sabine Bouwmeester van Fundacion Caminos. Sabine is in dienst van deze stichting en doet samen met de overige personeelsleden en vrijwilligers geweldig werk. Het toeval wilde dat er op dit moment twee vrijwilligers uit Nederland bij de stichting werken. Heel leuk om ook met hen kennis te maken en hen te vragen naar hun drijfveren.
Fundacion Caminos is opgericht door de Nederlander Ed Veldhuisen. Deze stichting doet sinds 2006 geweldig werk in Colombia. Mede dankzij een donatie door onze stichting is het dak van het gebouw El Paraiso (het paradijs) vervangen/verbeterd. Dit gebouw ligt op een mooie plek in deze wijk. Rondom het huis ligt er ook een heel groot stuk grond. Op een deel van deze grond wordt er groente en fruit geteeld door mensen uit de wijk. De stichting stelt deze grond ter beschikking. Door de opbrengsten van de verkoop van de groente en fruit is er weer wat meer inkomen voor de mensen uit de wijk. Dit extra inkomen is hard nodig.
Ook mede door o.a. hulp van onze stichting is er op een ander stuk grond in de afgelopen jaren een basketbal-/voetbalveld gerealiseerd. Dit wordt heel intensief gebruikt door de verschillende voetbalteams van de stichting.
Van Sabine en directeur Wilmar Quintero kregen we een rondleiding door het gebouw. Ook kregen we uitleg over de mogelijk nieuw te bouwen oefenruimte voor de muzieklessen. Op dit moment worden de muzieklessen in het gebouw gegeven. Dit is niet altijd wenselijk wanneer er in een andere ruimte Engelse les wordt gegeven of wordt vergaderd. Wellicht dat wij iets kunnen betekenen bij het realiseren van de nieuwe oefenruimte dat buiten het gebouw is gepland.
Er zijn dus plannen genoeg. We kijken in ieder geval uit naar een verdere samenwerking.

Na afscheid te hebben genomen zijn we naar een ander deel van Medellín gereden. We werden opgewacht door Andrea Gonzalez van de stichting Volunteers in Colombia. In november 2018 hebben we haar “toevallig” ontmoet op het terras van Betty’s Bowls. Na een mooi gesprek hebben we contact gehouden. Wellicht konden we iets voor elkaar betekenen. In de afgelopen periode van Corona heeft zij veel gedaan aan voedselhulp in de arme wijken van Medellín. Wij hebben haar stichting financieel ondersteund bij verstrekken van voedsel. Daarnaast hebben we zgn. stoven (klein gasfornuisje) aangeschaft voor gezinnen die nog op hout stookten in hun houten huisjes. Doordat deze mensen nu de stoven gebruiken kan er op gas worden gekookt en krijgen ze de schadelijk rook niet meer binnen.
We moesten per bus naar de wijk La Honda. Aangezien in Colombia de bussen niet altijd op tijd rijden werd er gekozen voor een alternatief…… Andrea gaat altijd achterop de motor de berg op. Dit was dus voor ons ook de bedoeling. Na een lichte twijfel gingen we alle vier akkoord 😊.
Er stonden al vier mannen met een motor te wachten. De motor voor Nico moest nog even worden opgetrommeld. Toen die er was kon de steile rit omhoog beginnen. Vanaf de eerste meters werd er flink gas gegeven. We merkten wel dat deze rijders veel ervaring hadden. Iedereen had het erg naar de zin. Op de smalle wegen werden er soms halsbrekende toeren uitgehaald….. Na een klein kwartiertje kwamen we allemaal veilig aan op de plek van bestemming. Wat een geweldige en hilarische ervaring was dit!!
We liepen daarna met Andrea naar de ruimtes die zij huurt voor de activiteiten van haar stichting. De ene activiteit heet Un paso Adelante (een stap vooruit). Hier worden o.a.

Engelse lessen en lessen gericht op het welzijn van mensen gegeven. In deze wijken is het niet gewoon om als man/vrouw/kinderen op een normale manier met elkaar om te gaan. O.a. door deze lessen is het de bedoeling om een stuk bewustwording te creëren.
De andere activiteit is het boxproject Box2Grow. Bij dit project krijgen meisjes/jonge vrouwen les in weerbaarheid. Het is in deze wijken helaas niet ongebruikelijk dat meisjes/jonge vrouwen mishandeld of misbruikt worden. D.m.v. deze boks lessen wordt hen geleerd om zich weerbaarder op te stellen. Het was mooi om een deel van de boksles te bekijken en hoe actief er werd gesport. Super mooi en belangrijk werk dus.
Hierna zijn we nog een deel van de wijk doorgelopen en hebben we gezien in wat voor omstandigheden deze mensen leven en wonen. Echt schrijnend om te zien. Dan word je toch weer even stilgezet en tot nadenken gezet.
We zijn de berg niet afgegaan met de motor, maar gewoon met de bus. Ook dat is altijd een mooie ervaring. Bewonderenswaardig hoe de buschauffeur een bus door de smalle straatjes manoeuvreert. Respect!!
Na afscheid van Andrea te hebben genomen zijn we weer teruggereden naar YOLO Hostel. We kunnen weer terugkijken op een mooie dag!!!

Morgen zullen we de school San Nicolas en een mogelijk nieuw project genaamd Fundacion Angel de Luz bezoeken. Daar kijken wij nu al naar uit!!

Warme en welgemeende groeten vanuit Colombia!

Bram en Nico

Laat een reactie achter