Dag 3 + 4, Ons bezoek aan Cartagena

Beste allemaal,

Hier weer een bericht vanuit Colombia.
Zoals aangekondigd zijn we richting Cartagena gevlogen om daar mogelijk nieuwe projecten te bekijken.

Omdat we op maandagmorgen 16 mei direct aan de slag zouden gaan, zijn we zondag 15 mei naar Cartagena gevlogen. Na een vlucht van 50 minuten landden we in Cartagena. Bij het uitstappen merkten we direct dat we aan de kust zaten. Een heerlijke warme temperatuur van ruim 30 graden met een windje. Jullie zullen begrijpen dat dit windje iets anders aanvoelde als in Nederland :-).
In de middag zijn we heerlijk naar het strand van ons hotel en naar het zwembad geweest om te ontspannen. Hier konden we de accu opladen voor de komende 9 dagen waarin bezoeken aan onze projecten en mogelijk nieuwe projecten op het programma staan.

Vanmorgen (maandag 16 mei) werden we met een busje opgehaald die door Fausto was geregeld. We hadden deze dag een super chauffeur genaamd Said.

Het eerste project dat werd bezocht was een lagere school. De naam is Centro Social Educativo FCF Maria Eugenia Velandia.
Deze particuliere school met ongeveer 80 kinderen ligt in een achterstandswijk. Dit was goed te zien op de weg ernaartoe. We moesten om bij de school te komen door deze wijk rijden. Je schrikt dan telkens weer in welke omstandigheden deze mensen leven. Wat hebben wij het in Nederland dan goed.
De school is de laatste jaren langzaam gegroeid qua leerlingenaantal. Om meer leerlingen les te kunnen geven is er meer ruimte nodig.
We kregen een rondleiding rondom en in de school. Er waren diverse hulpvragen. O.a. het opknappen\verplaatsen van de speeltoestellen, het opknappen van lokalen en het realiseren van zonwering. Daarnaast is de computerruimte erg beperkt met verouderde computers. Ook moet de airco die is geschonken nog worden geïnstalleerd
Kortom, er is best wel veel hulp nodig.
Tijdens de rondleiding zijn we ook nog in de klassen geweest om te zien hoe de kinderen les krijgen. Het is mooi om te zien dat op deze school de oudere kinderen ook Engelse les krijgen.
Fausto houdt altijd in elke klas een kort praatje. Dit doet hij altijd erg leuk. Hij heeft aan de kinderen ook de boodschap meegegeven om goed hun best te blijven doen en goed Engels te leren. Dit is heel belangrijk voor de rest van hun leven.

Na de rondleiding hebben we nog een overleg gehad met de docenten van de school. Er zijn door Bram vragen gesteld over o.a. hoe de school is georganiseerd. Hoe de financiën zijn en hoe de arme kinderen die geen schoolgeld kunnen betalen op deze school terecht kunnen komen.
Na het overleg kreeg Fausto de informatie waarin concreet de hulpvraag staat benoemd. Wij zullen dit meenemen in de deze week te nemen beslissingen.
Al met al was dit een nuttig bezoek waar we met een goed gevoel op terug kijken.

Na afscheid te hebben genomen zijn we doorgereden naar het project dat wij in 2018 voor het eerst hebben bezocht. Dit is het project Fundacion Madre Herlinda Moises.
Na ons bezoek in 2018 hebben we de informatie gekregen voor de verdere afbouw van de 2e verdieping van de school. Na onderzoek door Fausto hebben wij toen besloten om de afbouw van de 2e verdieping te bekostigen. Het stucwerk en schilderwerk moest worden gedaan. De elektriciteit moest worden aangelegd, de vloeren moesten worden betegeld en deuren moesten worden gehangen.
In de afgelopen jaren is alles gerealiseerd. De 2e verdieping ziet er geweldig mooi uit waardoor er in de drie lokalen 105 kinderen extra les kunnen krijgen. We zijn daarom super trots en blij met het resultaat.
Door de overheid is de inrichting van de lokalen bekostigd. Dit is dus een mooi voorbeeld van samenwerking tussen school en overheid.
Na de bezichtiging is met de directie gesproken over de verdere hulp die nodig is.
De directie geeft aan dat er een enorme wachtlijst is van kinderen uit de sloppenwijken om deze school heen. Ze kunnen nog wel 6 lokalen vullen met kinderen die wel naar school willen maar dat nu niet kunnen.
Wij hebben dus gevraagd welke mogelijkheden en ruimte zij hebben om meer lokalen te creëren. Ze geven aan dat er mogelijkheden zijn voor een 3e verdieping maar ook is het waarschijnlijk mogelijk om een extra vleugel tegen de school aan te bouwen.
Daarnaast is er op dit moment maar 1 toilet voor alle kinderen beschikbaar. Dit is natuurlijk absoluut niet wenselijk.
Naast de school is de oude toiletgroep aanwezig. Deze is echter door verzakkingen van dit gebouwtje onbruikbaar geworden. Ook dit moet dus worden opgeknapt.
Tijdens het gesprek werd ook duidelijk dat er contacten zijn met bedrijven in Colombia en stichtingen in Noorwegen en Oostenrijk die wellicht open staan voor een samenwerking om deze plannen met elkaar te realiseren.
We hebben afgesproken dat er op korte termijn een goede kostenbegroting komt van alle besproken opties. Zodra we deze hebben zal Fausto hiermee aan de slag gaan en kunnen we hopelijk wederom een prachtige bijdrage leveren voor weer heel veel kansarme kinderen.
Na afscheid te hebben genomen zijn we naar ons hotel in Cartagena teruggereden.
We hadden alle vier een goed gevoel na deze dag. Er zijn weer veel mooie kansen!
Daarom kijken wij dan ook terug op een mooi en nuttig bezoek aan Cartagena!!

Om 19.00 uur vertrok ons vliegtuig richting Medellín. Om 19.45 uur landden we in Medellín waarna we na een rit van ongeveer drie kwartier weer bij onze thuisbasis YOLO Hostel aankwamen.

Dinsdag zullen we 2 projecten in Medellín bezoeken. Daar kijken we weer naar uit.

Heel veel groeten vanuit Colombia!

Bram en Nico

 

Laat een reactie achter