Dag 6, Een gevoel van thuiskomen bij het bezoek aan drie projecten en Medellín

img-20161125-wa0001Beste allemaal,

Op donderdag 24 november stond het bezoek aan drie projecten in Medellín op het programma. Achtereenvolgens hebben we Escuela Montanuela, Vida y Libertad en Escuela San Nicolas bezocht. Deze dag stond in het teken van trots omdat de projecten zo goed functioneren en steeds minder steun nodig hebben van ons.

Escuela Montanuela is een echte plattelandschool. Ongeveer 35 kinderen bezoeken deze school. We helpen deze school nog met kleine dingen zoals lesmaterialen, juist om contact te houden. Het is bij dit project prachtig om te zien hoe ze bijna volledig zelfvoorzienend zijn en dat de overheid hun ook op veel vlakken steunt. We werden hartelijk welkom geheten door de lerares en de kinderen. Omdat het de laatste schooldag voor de vakantie was, hingen er ballonnen. In de middag hadden de kinderen ook nog een ontspannen middag met dans en muziek. Daarna zouden ze allemaal ook nog een klein cadeautje mee krijgen.

Het is geweldig om te zien hoe de samenwerking met de overheid verloopt. Een paar jaar geleden is o.a. de weg naar de school toe verbeterd, en binnenkort zal het schoolplein, wat nu nog gras en klei is, worden opgeknapt. Ook verwachten ze dat er een overkapping over het schoolplein zal komen.

Ook is deze plattelandsschool een mooi voorbeeld van samenwerking tussen twee projecten van onze stichting. Kinderen die in het kinder-/weeshuis Vida y Libertad verblijven gaan bijvoorbeeld naar deze school.

Na het afscheid zijn we doorgereden naar Vida y Libertad. Dit is een ritje van enkele minuten. In dit huis verblijven 23 kinderen die een erg slechte thuissituatie hebben vanwege o.a verslaafde ouders. De kinderen waren op het moment dat wij er waren op school, het was er dus erg rustig. We werden zoals we gewend waren ook hier weer hartelijk ontvangen door de directrice en haar medewerkers. Ook dit project steunen we met minimale bijdrage, zoals vernieuwen van de basketbalborden en kleine reparatiewerkzaamheden. Ook zij redden zich erg goed, mede door hulp van een stichting uit Spanje. Heel erg gaaf om te zien.

Dus waar nodig zullen wij hier blijven ondersteunen. Fausto zal een inventarisatie maken van de benodigde ondersteuning.

Na dit bezoek zijn we doorgereden naar Escuela San Nicolas. Het project waar we allebei erg naar uitgekeken hadden. We hadden al gehoord en gezien dat de derde verdieping van de school nagenoeg was afgerond. En na aankomst wisten we niet wat we zagen. Een onwijs mooie school inclusief het dak op de derde verdieping. De gedachten gingen terug naar 2009 toen wij deze school voor het eerst bezochten. Een houten gebouw met drie kleine lokalen waar 75 kinderen uit de buurt les kregen. En dan nu dit gebouw waar verspreidt over de week (inclusief de weekenden) in totaal 1.000 kinderen les krijgen. Iets om ongelooflijk dankbaar voor te zijn! Dit kon uiteraard niet worden gerealiseerd met een betrokken achterban in Nederland.

Toen we de school binnen gingen werden we verwelkomd door twee kinderen in klederdracht en klonk het Nederlandse volkslied. En dat voelt dan erg goed. Na het volkslied gingen de twee kinderen een Colombiaanse dans uitvoeren. Ongelooflijk wat voor ritmegevoel er in die mensen in Colombia zit. Als wij die bewegingen zouden maken dan hebben we een week spierpijn :-).

Hierna volgde een rondleiding door de school. Vorig jaar moesten we nog via een houten trap naar het dak van de tweede verdieping. Nu liep er een mooie betonnen trap naar de derde verdieping. Op deze derde verdieping zijn twee grote ruimtes en een lerarenverblijf gecreëerd. Een van de ruimtes is de bibliotheek. Deze heet officieel: Biblioteca Ninos de Colombia Holanda. Met het doorknippen van een rood-wit-blauw lint is deze ruimte door ons officieel geopend. Na het betreden van de ruimte hadden we allebei wel even kippenvel over ons hele lijf!

Het mooie is dat deze bibliotheek niet alleen voor de kinderen van de school is. Iedereen uit de buurt kan deze ruimte voor maximaal 1,5 uur per week gebruikten. Het is de bedoeling dat de kinderen op deze manier hun kennis uitbreiden. Een heel mooi initiatief van de directie van deze school.

Na de rondleiding werden we nog getrakteerd op diverse optredens. Vanwege het feit dat ook deze school de komende periode vanwege vakantie dicht is, werden er activiteiten i.v.m. kerst uitgevoerd. Ook had de directrice nog veel dankbare woorden richting ons als bestuur. Hiermee willen wij deze dank ook overbrengen aan alle donateurs en betrokkenen. Zonder jullie hulp konden en kunnen wij ook niets doen.

Voordat we afscheid namen zijn we nog buiten bij de school op de foto geweest met de kinderen. Ook dit is een happening. Zie maar eens een groot aantal kinderen in het gelid te krijgen :-).

Uiteindelijk werd de foto gemaakt en hebben we afscheid genomen van o.a. de directrice en enkele leerkrachten.

De middag en avond hebben we samen met Federico doorgebracht waarna we ons bed hebben opgezocht in ons appartement.

We kijken terug op een ongelooflijk mooie dag met veel indrukken en dankbare mensen. Hier doen we het voor!!

Een warme en welgemeende groet vanuit Colombia.

Bram en Nico

 

Laat een reactie achter