Beste allemaal,
Zoals gezegd zijn dag we maandag 21 november naar Cali gevlogen. Na een ontspannen vlucht zijn we om 10.45 uur geland. Na een rit van ongeveer 45 minuten kwamen we aan bij het hotel van Marlies van Waveren. Marlies is stewardess van KLM en zij is project coördinator van Stichting Wings of Support. Dit is de stichting van (ex-)personeel van KLM die wereldwijd projecten ondersteunen. Sinds vorig jaar ondersteunt deze stichting ook één van de projecten van onze stichting in Cali. Het is toch wel bijzonder om zo ver van je eigen land landgenoten te ontmoeten. Na een warme begroeting zijn we op weg gegaan richting de projecten. Marieke Hessels, een collega van Marlies, ging ook mee om de projecten te bezoeken. Rigoberto, de directeur van de school Voluntad de Dios was al bij het hotel om als gids te fungeren in de taxi.
Het eerste project dat werd bezocht is Voluntad de Dios, de school van directeur Rigoberto. Hier werden we hartelijk ontvangen door de aanwezige kinderen. We deden een rondje door de school en in elke klas hield Fausto een praatje. Hij legde de kinderen uit wie we waren en welke hulp er door onze stichting en Stichting Wings of Support is verricht in het afgelopen jaar. Door onze stichting zijn er o.a. twintig computers geschonken. De 4 oude computers waren rammelkasten uit het jaar “0” en functioneerden absoluut niet. De leraren en leerlingen waren uiteraard erg blij met deze donatie. Verder zijn er door onze stichting de kosten voor diverse kleine reparaties bekostigd en zijn er lesmaterialen aangeschaft. Door Stichting Wings of Support was de realisatie van een toiletgroep bekostigd. Er is een kleine binnenplaats en hier is een deel van gebruikt voor de toiletgroepen. Op de plek waar de oude toiletten waren is nu de bibliotheek, een lerarenkamer en een extra klaslokaal gerealiseerd. Op dit moment gaan er ongeveer 300 kinderen naar school. Het leerlingen aantal loopt helaas terug. Deze afname wordt veroorzaakt door het feit dat er een wijzing is gekomen in het beleid voor voedselverstrekking aan kinderen op scholen in arme wijken.
Na het afscheid zijn we doorgegaan naar het tweede te bezoeken project: “Instituto Santa Rosa”. Dit is een school die zelfstandig opereert. Ze worden nagenoeg niet ondersteund door de overheid. Deze school haalt via acties het broodnodige geld binnen. We werden ontvangen door de directrice van de school.
Dit jaar is deze school ondersteund door Stichting Wings of Support. Door een donatie is er een begin gemaakt met het verbeteren van de constructie van de school. Na het aanbrengen van deze constructie kan de school verder worden gerenoveerd. Er zal o.a. een nieuwe keuken worden geplaatst en worden alle klassen aangepakt. Op de vierde bedoeling zal er een speelveld worden aangelegd. De bouw zal ongeveer twee maanden duren. Gedurende deze periode mogen de kinderen van de overheid niet naar school. Het is dus zaak dat deze verbouwing snel is gerealiseerd. Door Stichting Wings of Support zal worden bekeken of de kosten voor hun rekening genomen kunnen worden.
Het derde project wat werd bezocht was: “Centro docente Maria del Carmen”. Ook dit project is het afgelopen jaar ondersteund door Stichting Wings of Support. Bij dit centrum worden kinderen behandeld die zijn misbruikt of mishandeld. Ook komen deze kinderen uit buurten waar het bijna normaal is om een wapen op zak te hebben. Een van de doelen van dit centrum is om wapens in te ruilen voor muziekinstrumenten. Gedurende het afgelopen jaar zijn er muziekinstrumenten aangeschaft en een aantal wapen ingeruild. De jongeren die dit hebben gedaan zijn erg trots. Broertjes en zusjes worden op deze manier op een positieve manier jaloers gemaakt. Verder is de trap naar de tweede verdieping gerepareerd vanuit een donatie. Ook hier waren de begeleiders van het centrum erg dankbaar voor de geboden hulp.
Na het bezoek van de drie projecten zijn we naar ons appartement gegaan en hebben we de dag afgesloten met een gezellig samenzijn. Hierbij hebben we uiteraard de mooie dag geëvalueerd en alvast de activiteiten voor de volgende dag besproken.
Dinsdag 22 november zijn we samen met Marlies op pad gegaan om een mogelijk nieuw project te bekijken. Dit project heet: Progresar Fundacion, Centro de Educacion Especial. Dit is een stichting die op dit moment 35 personen begeleidt. Deze hebben allemaal een verstandelijke beperking. Mensen met een verstandelijke beperking zijn een bijna vergeten groep in Colombia. Mensen schamen zich voor deze bijzondere mensen.
Het bijzondere was dat op de voorkant van de informatiefolder staat: “Iedereen is speciaal”. Een waarheid als een koe!! We konden zien dat deze mensen het erg naar hun zin hadden en liefdevol werden begeleidt.
Het was mooi om te zien hoe de bewoners van dit centrum bezig waren. Een aantal had de verantwoordelijkheid gekregen om een moestuin te bewerken. Iedereen was een periode verantwoordelijk voor deze moestuin. Van zaaien tot oogsten, alles moeten ze in de gaten houden. Anderen hadden weer de zorg voor een aantal dieren. Op deze manier leren deze mensen op hun eigen niveau om verantwoordelijk te zijn voor bepaalde dingen. De leeftijd van de bewoners ligt tussen acht jaar en vijftig jaar. Heel divers dus.
De directrice van dit centrum is erg bewogen met alles. Er zijn twee betaalde krachten op de 35 bewoners. Daarnaast zijn er gemiddeld tien stagiaires van middelbaren scholen. Een mooie combinatie van betaalde krachten en vrijwilligers.
De concrete hulpvraag is nog niet helemaal bekend. Dit zal op een later moment worden doorgegeven aan onze contactpersoon.
Na het bezoek aan dit centrum hebben we Marlies van Waveren weer terug gebracht naar haar hotel. Voor haar stond ’s-avonds de terugvlucht naar Nederland op het programma.
Na een welgemeend afscheid zijn wij met z’n vieren richting het busstation gegaan. Met de bus zijn we naar de koffiefarm van de zus van Fausto gegaan. Na een rit van drie uur kwamen we bij de koffiefarm La Julia aan. In de buurt van deze farm ligt namelijk het volgende mogelijk nieuwe project, welke we de volgende dag gaan bezoeken.
Op het moment van aankomst kwamen net de koffieplukkers terug en konden we zien hoe de dag werd afgerond met o.a. het wegen van de geplukte koffiebonen(bessen). Ook kregen we een rondleiding langs het hele proces van het bewerken van de koffiebonen. Heel erg gaaf om dit een keer te zien en mee te maken.
‘s-avonds hebben we dag tijdens een gezamenlijke maaltijd geëvalueerd en afgesloten. We kijken terug op twee mooie dagen in de omgeving van Cali.
Wederom een warme en welgemeende groet vanuit Colombia.
Bram en Nico