Dag 3, Op bezoek bij de eerste drie projecten

San NicolasBeste allemaal,

Op deze derde dag, woensdag 19 november, stond het bezoek aan drie projecten op het programma.
Escuela San Nicolas, Fundacion Solidaridad en Casa del buen Dios zijn bezocht.
Om negen uur zouden we worden opgehaald door Fausto en Federico. Federico had ons al ingefluisterd dat het waarschijnlijk kwart voor negen zou worden Fausto kennende. Wij hadden gezien de tijd van negen uur, afgesproken om om half negen te gaan ontbijten. Tijd genoeg dus…
Zitten we net aan het ontbijt, staan Fausto en Federico met een brede grijns al voor onze neus. Dit zijn dus Zuid-Amerikanen met wel een klik met de klok en (ruim) op tijd komen :-).
Uiteraard hebben we rustig van ons ontbijt genoten. Fausto en Federico namen een lekker kopje koffie.
Om 9 uur zijn we naar de nieuw gebouwde school San Nicolas gegaan. Na een autorit van een half uur kwamen we in de omgeving van de school aan. Twee jaar geleden hadden we ons laten verrassen door een hele menigte van schoolkinderen en ouders met een geweldige Colombiaanse band. Deze keer hadden Bram en ik ons psychisch voorbereidt :-). Ook nu werden we weer op een geweldige manier onthaald. Vrolijke muziek en welgemeende omhelzingen vielen ons ten deel. Ook Els en Yoeri waren aangenaam verrast en onder de indruk van alles.
Na de ontvangst zijn we richting de school gelopen. En als je dan met eigen ogen de nieuw gebouwde eerste verdieping van de school ziet, dan gaat er wel wat door je heen. Geweldig dat dit mogelijk is gemaakt door onze donateurs!!! Met behulp van Nederlands geld krijgen kinderen die in krottenwijken wonen een kans om een toekomst op te bouwen doordat ze scholing krijgen. Een kind met scholing heeft namelijk een toekomst!!!!
We hadden natuurlijk al foto’s gezien van de bouw van de school, maar als je e.e.a. in het echt ziet dan maakt het geweldig veel indruk. We kregen direct een rondleiding van de directrice. Alle ruimtes werden bezocht en er werd uitleg gegeven over het optimaal benutten van de aanwezig lokalen.
In een van de lokalen werd een film vertoond. In deze film kwam duidelijk de dankbaarheid naar voren van de directie van de school. Dit wilden ze op deze manier aan ons kenbaar maken. Het was een emotioneel moment tijdens het bezoek. Verschillende personen hadden dan ook vochtige ogen en kippenvel. Geweldig om deze oprechte dankbaarheid te mogen ervaren!!! Na deze film hebben we met de directrice van de school gesproken. Een zeer betrokken vrouw die ongelooflijk veel doet voor deze school en de kinderen. Ze is zelf vijf dagen in de week van acht uur tot 6 uur aanwezig. Ze geeft dan les of doet directietaken. Daarnaast gaat ze op zaterdag zelf naar school om zelf een hoger scholingsniveau te krijgen. Super toch!!! Verder vertelde ze heel trots dat sinds de bouw van de nieuwe school de school sterk is gegroeid. Ieder jaar zijn er 100 leerlingen bijgekomen. Op dit moment zitten er 440 kinderen op deze school. ’s-Ochtends gaat de ene helft en ’s-avonds de andere helft naar school. Op zaterdag ontvangen ongeveer 230 volwassenen onderwijs. De ouders die in de wijk waar de school staat wonen hebben vroeger weinig tot geen scholing gehad. Doordat deze school is gebouwd krijgen ze nu alsnog de kans om te leren lezen en schrijven. De school wordt dus optimaal benut!!!!
De directrice vertelde ook nog dat er in de omgeving ongeveer 5.000 kinderen wonen die in aanmerking zouden komen voor deze school. Daar is dus extra ruimte voor nodig. Het zou geweldig zijn als snel met de bouw van de tweede verdieping kan worden begonnen. Daar kunnen dan vijf lokalen worden gebouwd.
Op dit moment wordt dus op de begane grond les gegeven. Om de school zo praktisch mogelijk te benutten zijn de beoogde eetzaal en keuken als leslokaal ingericht. Daardoor wordt er nu in een ruimte naast de school gekookt en gegeten. Het probleem op dit moment is dat deze ruimte erg klein is. Er kunnen maar weinig kinderen tegelijk eten. Het duurt dagelijks 2,5 uur voordat iedereen heeft gegeten. Geen optimale situatie dus. Ons werd dus de noodzaak van de bouw van de tweede verdieping op het hart gedrukt.
Na de rondleiding binnen werden we verzocht om naar buiten te komen voor het officiële gedeelte. We werden officieel welkom geheten en er werden diverse dansen voor ons opgevoerd. Tussen de shows door werd het Colombiaanse volkslied luidkeels door iedereen gezongen. Wij voelden dus al e.e.a. aankomen J. En ja hoor, aan het eind van officiële gedeelte klonk muziek van het Nederlandse volkslied. Wij konden natuurlijk niet nalaten om met z’n vieren luidkeels 2 coupletten van het volkslied te zingen.
Hierna zijn we nog door de buurt gelopen waar de school is gevestigd. Op zo’n moment word je weer bepaald bij de armoede op deze wereld, en word je weer met beide benen op de grond gezet. Wat hebben wij het toch goed in Nederland!!!!
Na deze wandeling hebben we afscheid genomen van onze Colombiaanse vrienden. Het bleek dat Yoeri inmiddels veel vrouwelijke fans in een tijdsbestek van 2 uur had gekregen. Heel veel vrouwelijke fans wilden met hem op de foto of wilden een handtekening. Hij had geluk dat wij weg moesten naar ons volgende project, anders had hij nu nog handtekeningen staan uitdelen :-).
We gingen nu op weg naar het tweede project, Fundacion Solidaridad. Een buurthuis waar wij bij betrokken zijn geraakt in 2009. Dit buurthuis is gebouwd door een andere stichting. Doordat bij deze stichting minder geld binnenkwam zijn wij benaderd om de afbouw van de tweede verdieping te doen. Dit is de laatste jaren gebeurd en het is nu een schitterend gebouw geworden. De vloer van de tweede verdieping is geheel betegeld en de wanden zijn geschilderd. Verder is er een toiletgroep aangelegd. In dit gebouw vinden door de week veel buurtactiviteiten plaats. Vaak is dit de enige afleiding die de buurtbewoners hebben. Ook ontvangen in dit buurthuis ongeveer 100 kinderen per dag tussen de middag een maaltijd. Tijdens onze aanwezigheid was er in een ruimte op de tweede verdieping een groep jongeren tussen de 12 en 15 jaar bijeen. Ze kregen van twee maatschappelijk medewerkers les in sociale vaardigheden. Gedurende de week worden deze lessen aan verschillende leeftijdsgroepen gegeven. Mooi om te zien en te horen dat deze jongeren op vrijwillige basis deze bijeenkomsten bezoeken.
Nadat wij de directrice van dit buurthuis hadden gesproken zijn we naar ons laatste project van deze dag gegaan. Een altijd indrukwekkend bezoek aan Casa del buen Dios stond gepland. Dit is een tehuis waar (terminaal) zieke kinderen verblijven met één van de ouders. Deze kinderen wachten hier op een behandeling in het ziekenhuis. Het is best confronterend om deze kinderen te zien. Er was op dit moment ook een jongetje wat niet goed kon horen. Ook zijn zijn voeten vergroeid waardoor hij niet kan lopen. Hij moet zich dus op zijn billen verplaatsen. Wat mag je daarom dankbaar zijn als je eigen kinderen gezond zijn. Als je hier in dit huis rondloopt, blijkt maar weer dat dit niet vanzelfsprekend is. We waren allemaal erg onder de indruk van dit bezoek. Ook hier hebben we met de directrice gesproken over het e.e.a. Op dit moment zorgen wie hier voor voedsel. Dit is zeker nodig omdat een deel van de kosten door de overheid wordt vergoedt. Helaas neemt gedurende het jaar de hulp af zodat er in december bijna geen steun wordt verleend door de overheid omdat het geld “op” is.

Na het bezoek aan Casa del buen Dios hebben we nog iets gegeten met elkaar en als afsluiting hebben we onze rugzakken ingepakt voor de reis naar het Amazone gebied.

Het was voor ons een erg emotionele en indrukwekkende dag. Maar met een voldaan gevoel kunnen we ook deze dag afsluiten!!!

We moeten helaas wel meedelen dat wij jullie de komende dagen niet op de hoogte kunnen houden van onze ervaringen en belevenissen. In het Amazone gebied is er een slechte internetverbinding en weinig gelegenheid om verslagen te maken. We beloven dat wij dit vanaf volgende week maandag weer goed zullen maken.

Heel veel groeten vanuit Colombia!

Bram en Nico

4 Reacties
 1. Zo boeiend beschreven!

 2. Leuk zeg!! Geeft je gelijk weer energie om flink door te gaan 🙂
  Geniet ervan.

 3. Dit is waarom de stichting bestaat!
  Met het geld wat jullie mogen ontvangen deze dingen te mogen realiseren is fantastisch!!!

 4. Verbaasd me niets dat je in de smaak valt Youri,mooi blauwe ogen… toch? Het gebouw is echt prachtig geworden, en wat een enorm aantal mensen komen er dan in een week op school. Prachtig!
  En dan jongeren die vrijwillig komen voor les in sociale vaardigheden, om stil van te worden.
  Lieve luitjes, geniet van de Amazone (beetje jaloers ben ik wel)

Laat een reactie achter