Dag 5: Een bijzondere ervaring bij de projecten in Medellin

Beste allemaal,

Vandaag hebben we weer drie projecten bezocht. Het eerste project welke we hebben bezocht was “Escuela San Nicolas”. Daarna hebben we “Escuela Montanuala” en “Hogar Vida y Libertad” bezocht.

Door een goede nachtrust waren we allebei goed uitgerust van de reis naar de Cali. Na het ontbijt zijn we om 8.30 uur door Fausto opgehaald. Na een autorit van ongeveer een half uur kwamen we aan in de buurt waar de school “San Nicolas” staat. Er stond langs de weg een enorma massa kinderen en volwassenen, eerst dachten we aan één of andere demonstratie maar we werden hartelijk verwelkomd door de directrice van de school. We kregen een hoed op ons hoofd en een kleurige slinger om onze nek. En toen de band begon te spelen werd het een hele vrolijke zuid-amerikaanse boel. Na het zingen en dansen zijn we richting de “school” gelopen.

Bij de “school” aangekomen konden we met eigen ogen zien dat er inmiddels een bouwput is ontstaan op de plek waar tot voor kort de oude school stond. Nadat alle vergunningen binnen waren voor de bouw van een nieuwe school is de oude school platgegaan. In de buurt zijn er twee huizen gehuurd. In deze huizen krijgen de kinderen nu les. Dit is dus een mooie tijdelijke oplossing.
Op de bouwplaats verzamelden we ons. We mochten samen met Fausto en de directrice een officiële zitplaats innemen. We werden toegesproken door de directrice en enkele medewerkers van de school. Iedereen is erg dankbaar dat wij als stichting geld beschikbaar stellen voor de bouw van een nieuwe school.
Na de toespraken werd er nog een dans met muziek opgevoerd. Dit werd uitgevoerd door zes schoolkinderen die als engelen waren verkleed. De gevoelige muziek in samenwerking met de mooie dans door de kinderen zorgde bij ons als stoere Hollanders voor een kippenvelmoment. En dat met een temperatuur van 25 graden……Het werd ook bijna nog wat vochtig om ons heen, en dat was niet van de regen………..
Fausto vertelde later dat de inhoud van de tekst o.a. te maken had met het feit dat ze God dankten voor mensen die goed voor andere mensen zorgen en naar hen omzien en het ging over engelen en toen wezen ze naar ons J. Fausto had dit lied nog nooit gehoord en was ook best onder de indruk.

Na het officiële gedeelte hebben we nog kennis gemaakt met de aannemer en bouwvakkers, die de school gaan bouwen. Verder vertelde Fausto dat dit gebied door de overheid volledig opgeknapt gaat woorden. Er worden o.a. tien flatgebouwen, een school voor middelbare scholieren en een bibliotheek gebouwd. De mensen uit de krottenwijken zullen een woning in een flatgebouw toegewezen krijgen. De krottenwijken zullen dus grotendeels verdwijnen. Binnen enkele jaren zal dit gebied m.b.v. steun door de overheid zijn opgeknapt. Ook in dit gebied zien we dus dat de overheid meer oog krijgt voor dit achterstandsgebied. Vaak komt dit voort uit een school of soortgelijke initiatieven (bij de school in Cali ontstond dit ook pas toen de school klaar was), wat een school al niet kan doen!

Na het bezoek aan “Escuela San Nicolas” zijn we naar “Escuela Montanuala” gereden. Deze school is in de afgelopen periode opnieuw geschilderd. Verder zijn er voor de ramen ijzeren hekken geplaatst om inbrekers tegen te houden.

Tijdens dit bezoek hebben we een gesprek gehad met de burgemeester van het district Copacabana. Deze burgemeester is erg betrokken bij deze omgeving en in het bijzonder bij deze school. Tijdens het gesprek gaf hij aan dat de school binnenkort drie verdiepingen krijgt. Op de eerste verdieping blijft uiteraard de school. Op de tweede verdieping komt er een bibliotheek en ruimtes waar sociale en medische programa´s worden gegeven. Op de derde verdieping komt er een ruimte waar de mensen uit de omgeving bijeen kunnen komen. Een soort buurthuis dus.
Daarnaast wordt de infrastructuur richting de school verbeterd. De “weg” naar de school die er nu ligt kan geen weg worden genoemd. Veel kuilen en keien om de gaten te dichten. Door de hevige regenval van de laatste tijd waren er ook nog een aantal flinke diepe plassen. Hierdoor hebben we de auto laten staan en hebben we het laatste stuk gelopen.
Ook in dit gebied en bij deze school gaat de overheid zich dus inspannen om de leefbaarheid te verbeteren. Dit vinden wij een zeer goede ontwikkeling.

Na het bezoek aan “Escuela Montanuala” zijn we naar en “Hogar Vida y Libertad” gegaan. In dit huis wonen 35 weeskinderen. De meeste van deze kinderen bezoeken de school in Montanuela. Een mooie combinatie dus. Hier zijn met behulp van geld van de stichting diverse constructieve verbeteringen aangebracht. Dit huis is momenteel dus goed onderhouden en wanneer er hulp nodig is zullen wij deze verlenen, wanneer dit bij de doelstelling van onze stichting past.

Om 15.00 uur zijn we weer richting hotel gereden. Door de drukte op de weg kwamen we hier om 16.00 uur aan. Het was weer een geweldige ervaring om alle voortgang te kunnen bekijken.
Geweldig mooi is het ook om de dankbaarheid van de mensen te ervaren. Mensen die zo blij zijn met het weinige dat ze hebben. En met behulp van onze donateurs kunnen we onze medemens verder helpen aan een betere toekomst.
Ook deze dag was weer de moeite meer dan waard.

Hartelijke groeten,

Bram en Nico

2 Reacties
 1. Top zeg!!!
  dat de overheid zo mee doet met alle verbeteringen.
  Petra

 2. Hee!

  Leuk om te lezen dat jullie daar van die bijzondere ervaringen hebben!
  De reis is denk ik wel de moeite waard als ik het zo gelezen heb.

  Verder vertel je wel al de rest als je thuis bent =)

  Groetjes

Laat een reactie achter