Dag 6, De tweede dag van de bezoeken van onze projecten in en rondom Medellín!

Vanmorgen zijn we om 9 uur vertrokken voor het bezoek aan twee projecten in Medellín. Het eerste te bezoeken project was een mogelijk nieuw project genaamd Fundacion Angel de Luz.
De stichting richt zich op mensen met een visuele beperking. In Colombia is dit een vergeten groep mensen. Deze mensen worden niet als “volwaardig” beschouwd. Een gevolg hiervan is dat deze mensen in een isolement dreigen te raken waarbij ook depressies de kop op kunnen steken. Heel vreemd en volkomen verrassend dat er in heel Colombia bijna geen instituten zijn die zich richten op visueel beperkte mensen.
Bij ons bezoek aan de vestiging in Medellín werden we welkom gegeten door een van de medewerkers van de stichting. Tijdens het overleg heeft zij e.e.a. uitgelegd over het ontstaan van de stichting.
De stichting is zeven jaar geleden opgericht. De aanleiding was dat een van de kinderen van de oprichters door een infectie blind is geworden. Deze jongen was 7 jaar oud. Toen de ouders tegen heel veel beperkingen qua (overheids-)steun aanliepen hebben ze besloten om d.m.v. het oprichten van een stichting deze kwetsbare groep meer kansen en mogelijkheden te bieden.

Iedereen vanuit Medellín is welkom om de lessen bij de stichting te volgen.
Inmiddels zijn er vestigingen in Medellín en Bucaramanga. Verder wordt er ook veel online lesgegeven.
In de locatie in Medellín vinden de lessen op maandag plaats. Daarnaast zijn er ook bijeenkomsten op zaterdag. In totaal komen er gemiddeld 50 personen naar de lessen toe. Online worden de lessen gevolgd door ongeveer 800 personen vanuit heel Colombia.
Een van de manieren om geld voor de stichting op te halen wordt door de leerlingen zelf gedaan. Er worden o.a. mooie beeldjes en vazen gemaakt die verkocht worden. Daarnaast worden er donaties ontvangen van wat grotere ondernemingen in en rondom Medellín.
De hulp die gevraagd wordt door deze stichting bestaat uit het bekostigen van de maaltijden voor de 50 personen die les volgen op zaterdag. Verder zijn er zgn. taststokken nodig zodat de visueel beperkte mensen veiliger over straat kunnen.
We hebben hier recent al hulp verleend, in de vorm van de aanschaf van drie speciale brillen voor slechtziende personen.

Na een rondleiding door het pand hebben we afscheid genomen van de betrokken medewerker van de stichting. Tijdens ons overleg aan het einde van ons werkbezoek zullen we ook de overige hulpvragen meenemen.

Na dit bezoek zijn we doorgereden naar Escuela San Nicolas. De gedachten gingen terug naar 2009 toen wij deze school voor het eerst bezochten. Een houten gebouw met drie kleine lokalen waar 75 kinderen uit de buurt les kregen. Nu staat er een gebouw waar verspreidt over de week (inclusief de weekenden) in totaal ongeveer 700 kinderen les krijgen. Door verschillende redenen was het aantal kinderen in de afgelopen jaren afgenomen. Doordat de wijk rondom deze school steeds groter wordt zijn er ook steeds meer kinderen die graag scholing willen volgen. Deze kunnen nu naar Escuela San Nicolas. De school heeft dus een echte buurtfunctie.
Het aantal kinderen is iets om ongelooflijk dankbaar voor te zijn! Dit kon uiteraard niet worden gerealiseerd zonder een betrokken achterban in Nederland.

Buiten de school werden we verwelkomd door de directrice en enkele leerkrachten en klonk het Nederlandse volkslied.
Hierna volgde een rondleiding door de school. De school ziet er nog steeds mooi uit. Op de
derde verdieping zijn twee grote ruimtes en een lerarenverblijf gecreëerd. Een van de ruimtes is de bibliotheek. Deze heet officieel: Biblioteca Ninos de Colombia Holanda. We hebben gezien dat de eerste aanzet al is gemaakt. Het aantal boeken zal in de komende jaren verder worden uitgebreid. Deze is niet alleen voor de kinderen van de school. Iedereen uit de buurt kan deze ruimte gebruiken. Het is de bedoeling dat de kinderen op deze manier hun kennis uitbreiden. Een heel mooi initiatief van de directie van deze school.
Een andere ruimte is ingericht als computerruimte. Deze is sinds kort ingericht met 20 computers en de bijbehorende apparatuur. Deze computers zijn mede door onze stichting bekostigd. D.m.v. het gebruik van de computers kunnen de leerlingen ook weer hun kennis verbreden. Een geweldig nuttige donatie dus!!
Na de rondleiding door de school hebben we nog een rondje door de wijk gelopen waar de school staat. Ook hier was heel goed te zien dat de wijk zich positief ontwikkelt. In 2019 liepen we nog over de wegen van zand en klei. Inmiddels zijn deze wegen ook bestraat. Heel mooi om dit te zien!

Hierna hebben we afscheid genomen van de directrice en haar personeelsleden en zijn we teruggereden naar YOLO Hostel. Ook nu kunnen weer terugkijken op een mooie dag!!!

Warme en welgemeende groeten vanuit Colombia!

Bram en Nico

Laat een reactie achter