Dag 3 + 4, Ons bezoek aan Cartagena


Beste allemaal,

Hier weer een bericht vanuit Colombia.
Zoals aangekondigd zijn we richting Cartagena gevlogen om daar mogelijk nieuwe projecten te bekijken.

Omdat we op maandagmorgen 19 november direct aan de slag zouden gaan, zijn we zondag 18 november naar Cartagena gevlogen. Na een vlucht van 1 uur landden we in Cartagena. Bij het uitstappen merkten we direct dat we aan de kust zaten. Een heerlijke warme temperatuur van ruim 30 graden met een windje. Jullie zullen begrijpen dat dit windje iets anders aanvoelde als in Nederland :-).
In de middag zijn we heerlijk naar Playa Blanca geweest om te ontspannen. Hier konden we de accu opladen voor de komende 10 dagen waarin bezoeken aan onze projecten en mogelijk nieuwe projecten op het programma staan.
’s-Avonds hadden we een afspraak met Borus Kruijssen. Boris heeft sinds vorig jaar de Stichting Pescador de Letras. Via Jasper Wegman, een Nederlander die de afgelopen jaren in Colombia bij Stichting Che Amigo heeft gewerkt zijn wij met Boris in contact gekomen. Tijdens deze bijeenkomst hebben we kennis met elkaar gemaakt en hebben we onze ervaringen uitgewisseld. Super gaaf om zo’n bevlogen man met een groot hart voor arme medemensen te ontmoeten.

Vanmorgen (maandag 19 november) werden we met een busje opgehaald door Boris om naar zijn project te gaan en om e.e.a. te bekijken. Het project ligt dicht in de buurt van het hotel waar wij verblijven. Wij dachten uiteraard met het busje over de weg naar het project te gaan. Er bleek echter nog een andere manier om bij het project te komen. Via het strand………….. Dat is veel korter zei Boris :-). Zo gezegd, zo gedaan. Na ongeveer 10 minuten over het strand rijden met regelmatig tegenliggers kwamen we bij het project aan. De school ligt ongeveer 200 meter van het strand af en zag er goed onderhouden uit. In de wijk is het t.o.v. de overige huizen zeker een opvallend mooi gebouw. Sommige huizen in de wijk zijn van hout, sommige van steen. Niet te vergelijken met onze huizen in Nederland.
Op deze school zitten ongeveer 150 kinderen. In de morgen gaat de zgn. onderbouw, en in de middag de bovenbouw. We maakten eerst kennis met de locatiemanager. Deze vrouw gaf uitleg hoe het er op deze school aan toe gaat. Omdat er in de gezinnen van de kinderen die naar school komen veel (lichamelijk en seksueel) geweld is, is er op deze school ook een psychologe aanwezig. Deze voert veel gesprekken met de kinderen. Een van de acties van school is ook dat er door de school wijkactiviteiten worden uitgevoerd. Hierdoor heeft de school ook een sociale wijkfunctie. Ook het bezoek aan de klassen is altijd een hoogtepunt. De kinderen vinden het altijd erg leuk om op de foto te gaan.
We waren erg onder de indruk van het beleid en de structuur van deze school.

Na het afscheid van Boris en de locatiemanager zijn we richting het centrum van Cartagena gereden om de begeleider van de overige 2 projecten van vandaag op te halen. Fausto had contact gelegd met een pastor. Deze heeft ons vandaag begeleidt en was onze chauffeur naar de 2 projecten. Of het aan de leeftijd lag, aan de chaotische verkeerssituatie in Cartagena of aan andere zaken, maar de stuurmanskunsten van deze man waren niet erg hoogwaardig J. Na 1 uur waren we alle drie opgelucht dat we bij het eerste project aankwamen. De beslissing werd direct genomen om aan te bieden dat Federico terug zou rijden. Gelukkig nam deze man dit geweldige aanbod aan :-).

Het eerste project dat werd bezocht was een lagere school. Deze school met ongeveer 900 kinderen ligt ook in een wijk waar veel (huiselijk) geweld is. Daarnaast zijn tienerzwangerschappen geen uitzondering. Ook op deze school zijn er dit jaar vijf jonge meisjes zwanger geraakt..
In Colombia gaan kinderen tot ongeveer 15 jaar naar de lagere school. Deze school wordt door stichtingen wereldwijd ondersteund. De school zag er heel erg verzorgd uit. Een bibliotheek, een computerlokaal, een grote aula, een sportveld en uiteraard een groot aantal klaslokalen waren aanwezig.

Fausto had ’s-morgen aangegeven dat we eerst onze ogen goed de kost moeten geven om de projecten op die manier te beoordelen. Nadat we op maandag en dinsdag de 4 projecten hebben bekeken krijgen we per project een specificatie van de hulpvraag. Op basis van die informatie zullen we dan onze beslissingen nemen.

Na het vertrek bij dit project reden we op de terugweg naar Cartagena naar het volgende project. En Federico was onze chauffeur. Dit ging een stuk beter en sneller.
Dit project is een zgn. kinderopvang. Bij dit project kregen we een powerpoint-presentatie om aan ons uit te leggen wat de missie, visie en de doelstellingen voor de komende jaren zijn.
Tijdens de rondleiding konden we zien dat ook deze stichting qua huisvesting e.e.a. goed op orde heeft. Het was ook erg rustig omdat de kinderen heerlijk lagen te slapen in de lokalen.
Bij dit project kregen we te horen dat ze op een gebouw een tweede verdieping willen plaatsen. Hierdoor verhuizen een aantal kinderen vanuit een ander gebouw en zijn de kinderen meer gecentraliseerd.

Na afscheid te hebben genomen zijn we naar ons hotel in Cartagena teruggereden. Hier aangekomen konden we nog net gebruik maken van de lunch. Daarna konden we ontspannen.
Vanavond zijn we weer op pad geweest met Boris Kruijssen om het gesprek wat gisteren nog niet was afgerond voort te zetten. We hebben mooie gesprekken gehad over o.a. onze wederzijdse hulp aan kansarme kinderen in Colombia.

Morgen gaan we weer 2 mogelijk nieuwe projecten bezoeken. Ook hier kijken we zeker naar uit.

Heel veel groeten vanuit Colombia!

Bram en Nico

Laat een reactie achter