Dag 7 en 8, Mooie projecten en contacten

wp_20161126_005Beste allemaal,

Op vrijdag 25 november zijn we in de middag op pad geweest met Ed Veldhuisen. Ed woont en werkt sinds 2006 in Colombia. In dat jaar heeft hij de Stichting Straatkinderen Medellín opgericht. Naast zijn fulltime baan in het toerisme coördineert hij de diverse projecten binnen de stichting. Inmiddels zijn er twee personen parttime in dienst en zijn er heel veel vrijwilligers actief. Er zijn binnen deze stichting culturele, creatieve en sportieve activiteiten.

De hoofdactiviteit is voetbal. Deze middag zijn wij dan ook gaan kijken bij een training in één van de armere buurten van Medellín. In de wijk Caramboles ligt een voetbalveld wat deze naam alleen mag hebben omdat er twee doeltjes staan. Het veel is van klei en stenen. Deze stenen geven soms een raar effect aan de bal, en het is ook niet verstandig om een sliding te nemen :-). Dan zijn wij met de tegenwoordige kunstgrasvelden erg verwend. Als de kinderen al voetbalschoenen hebbendan slijten ze door de stenen ook nog eens erg snel. Maar deze omstandigheden hadden geen invloed op het spelplezier.

Ed vertelde ook dat juist door deze (voetbal-)activiteiten de kinderen minder snel naar verslavende middelen grijpen. In deze wijken is heel makkelijk om verslaafd te worden of om mee te gaan doen aan criminele activiteiten. Ed heeft ook het plan om een buurthuis te gaan starten in deze wijk. Er is al een ruimte aan hem aangeboden. Het is de bedoeling dat de kinderen dan een plek hebben waar ze terecht kunnen voor o.a. huiswerkbegeleiding. Geweldig om op pad en in gesprek te zijn met zo’n bevlogen en betrokken persoon met een groot hart voor de kansarme kinderen in Colombia.

Zaterdag 26 november stond het bezoek aan een mogelijk nieuw project en het bezoek aan Fundacion Solidaridad.

Fausto zou ons om 9.00 uur ophalen, maar zoals gewoonlijk was hij een kwartier eerder. Hier hadden we uiteraard al rekening mee gehouden. We gingen met de stadsbus naar de wijk New Jerusalem. Dit is een buitenwijk van Medellín. De mensen die hier wonen worden gedoogd door de overheid. Het is een wijk die grotendeels is opgebouwd uit houten huisjes. Hoe hoger je de berg opkomt hoe slechter de behuizing wordt.

Zoals gezegd gingen we met de stadsbus. We hadden het geluk dat we een chauffeur hadden die een grote concurrent van Max Verstappen (de Formule 1 autocoureur voor degenen die hem niet kennen 🙂 ) zou kunnen zijn. Het verkeer in Medellín is erg druk, en om dan de stuurkunsten te ervaren van zo’n coureur die van links naar rechts slingert is heel bijzonder en apart. Na een rit van ongeveer een half uur kwamen we aan bij de wijk New Jerusalem. We werden begeleidt door een voorganger van een kerkelijke gemeente. Je schrikt als je ziet hoeveel vuilnis er ligt aan het begin van de wijk. Een ongelooflijke stank kwam er los. Na een wandeling kwamen we aan bij een huis. Bij dit huis is het de bedoeling dat er een ruimte bovenop het huis wordt geplaatst. In deze ruimte is het bedoeling dat er op donderdag en zondag activiteiten worden gehouden voor kinderen uit de buurt. We hebben ter plekke indrukken opgedaan en wat vragen gesteld. We krijgen via Fausto nog meer informatie. Op basis van onze eerste indrukken en antwoorden op de vragen hebben we geen goed gevoel over e.e.a. Daarom is het voor ons zo belangrijk om persoonlijk de situatie ter plaatse te bekijken. We kunnen dan een juist oordeel vellen.

Hierna zijn we weer met de stadsbus richting het centrum van Medellín gereden. Het toeval wilde dat we weer Max Verstappen als chauffeur hadden :-). Alleen nu ging de route bergafwaarts, wat ook weer een andere ervaring gaf.

Via de kabel metro zijn we vanuit het centrum van Medellín de berghelling opgegaan. Daarna met de taxi naar Fundacion Solidaridad. We waren bij aankomst erg verrast over de ontwikkeling die deze wijk heeft doorgemaakt in een jaar tijd. Rondom dit buurthuis zijn woningen en winkeltjes ontstaan. Een mooie ontwikkeling van deze sloppenwijk.

Fundacion Solidaridad is een buurthuis waar wij bij betrokken zijn geraakt in 2009. Dit buurthuis is gebouwd door een andere stichting. Doordat bij deze stichting minder geld binnenkwam zijn wij benaderd om de afbouw van de tweede verdieping te doen. Dit is de laatste jaren gebeurd en het is nu een schitterend gebouw geworden. In dit gebouw vinden door de week veel buurtactiviteiten plaats. Vaak is dit de enige afleiding die de buurtbewoners hebben. Ook ontvangen in dit buurthuis kinderen en volwassenen een maaltijd. De mensen die komen eten zijn op basis van onderzoek geselecteerd. De allerarmsten vanuit de wijk krijgen een maaltijd. Doordat er niet voldoende geld is moet deze selectie helaas worden gemaakt. Het zou mooi zijn als er meer geld komt zodat er meer mensen geholpen kunnen worden. In dit buurthuis worden ook jonge kinderen opgevangen. Deze kinderen krijgen educatieve lessen. Daarnaast vinden er bijeenkomsten plaats voor jongeren. Ook deze jongeren ontvangen uitleg over o.a. sociale vaardigheden. Tijdens ons bezoek was er een groep studenten aanwezig die bezig waren om een activiteit voor de buurt te organiseren.

De nieuwe computers die in de loop van dit jaar zijn ontvangen, zijn gesponsord door het grootste nationale energiebedrijf van Colombia. Dit bedrijf geeft veel geld en materialen aan stichtingen die dit nodig hebben. Ook weer een mooi voorbeeld van hulp aan de allerarmsten.

Naast het buurthuis is door deze stichting een klein gebouwtje aangekocht. Dit gebouwtje is de afgelopen periode opgeknapt. Door onze stichting is de vervanging van het dak bekostigd. In dit gebouw worden op dit moment cursussen gegeven voor vrouwen die kapster, pedicure of manicure willen worden. De inrichting is daar ook op afgestemd. Op het moment dat wij er waren, waren er ook een kapster en een manicure aan het werk.

Ook dit project is een mooi voorbeeld van hoe een wijk zich positief ontwikkelt door de aanwezigheid van o.a. dit buurthuis en door steun via bedrijven en de overheid. Als stichting blijven wij dit project volgen en onze betrokkenheid via (kleine) materiële donaties. Wederom geweldig om bij dit succesverhaal betrokken te mogen zijn. Prachtig om te zien hoeveel van onze projecten door overheid, bedrijven en andere stichtingen gesteund worden. Hierdoor kunnen wij ons weer richten op andere noodzakelijke projecten in de sloppenwijken of op het arme platteland.

Na het bezoek zijn we weer naar ons appartement gegaan om ons voor te bereiden op de avond met mogelijke vrijwilligers voor onze stichting. Deze avond was door Federico voorbereidt. Hij had enkele bekenden uitgenodigd om met ons kennis te maken. We hebben afgesproken in een hostel in de wijk Poblado. Het hostel is van een vriend van Federico, Jorge Cano. We hebben niet een grote groep maar wel een groep met goede wil en allemaal mensen die weer een goed netwerk hebben van mensen die ook graag wat willen doen. Maria (directeur van de school San Nicolas) was weer aanwezig met een vriendin, Jhon Cano een broertje van Jorge en zijn vrouw waren aanwezig.

Onder het genot van een drankje werd het een heel nuttig samenzijn. Iedereen wil graag wat doen maar het ontbreekt vaak aan een begin. Na de toelichting door Nico en Bram over het doel van de bijeenkomst kwam het gesprek op gang. Maria Restrepo wil graag wat doen en ze gaat de contacten leggen met iedereen die de Colombiaanse facebookpagina van de stichting heeft geliked. Van daaruit kunnen we beginnen met een database van vrijwilligers en bedrijven die zich voor onze goede zaak in willen zetten. De anderen zullen ook zoveel mogelijk mensen benaderen om zo de lijst te laten groeien en de database te laten vergroten. De directrice van de school San Nicolas zal mensen rondleiden en laten zien wat de impact is van onze school in een onvoorstelbaar arme wijk heeft. Het was een geweldige avond met een uitkomst welke boven verwachting ligt. Iemand die elke dag een paar uur aan het werk gaat voor de stichting en een database aan gaat leggen van vrijwilligers in Colombia, hoe mooi is dat?!

Door dit soort bijeenkomsten zetten we elke reis weer kleine stappen naar een stichting van Colombianen voor Colombianen. Hoe geweldig is dat! Kortom weer een geweldig nuttige, gezellige en warme (niet qua temperatuur) avond en dit blijven we zeker doen.

Wederom een warme en welgemeende groet vanuit Colombia.

Bram en Nico

Laat een reactie achter