Dag 15 tm 17, Het bezoek aan Escuela San Nicolas en Casa del buen Dios

WP_20150803_026Beste allemaal,

Na twee dagen zonder vast programma zijn we vandaag op bezoek geweest bij twee projecten:
Escuela San Nicolas en Casa del buen Dios.
Het enige officiële onderdeel in de afgelopen twee dagen was de vergadering van het bestuur van de stichting met Fausto en Federico. Tijdens deze vergadering werd teruggekeken op de afgelopen periode en vooruitgekeken op het komende jaar. Fausto had zoals gewoonlijk alle financiën weer keurig op orde. Elke uitgaaf is gespecificeerd en tot op de cent nauwkeurig is alles te controleren.
Ook was er per project een specificatie van de hulpaanvragen voor de komende periode. Als bestuur zullen we deze hulpaanvragen beoordelen. Daarnaast moet er natuurlijk gekeken worden of er voldoende euro’s aanwezig zijn. Het zou natuurlijk heel mooi zijn als alle aanvragen gehonoreerd kunnen worden.

Om half elf zijn we opgehaald door Fausto en Federico. Na een autorit van een half uur kwamen we in de omgeving van de school aan. De vorige keren dat we Escuela San Nicolas bezochten werden we door een hele menigte van schoolkinderen en ouders met een geweldige Colombiaanse band opgewacht. Dit was ook deze keer niet anders. We werden op een enthousiaste en warme manier onthaald door de directrice van de school. Zij was weer erg blij dat wij er weer waren om de vorderingen van de school te bekijken.

Na de ontvangst zijn we richting de school gelopen. Inmiddels zijn er door de overheid in de buurt van de school flatgebouwen neergezet. In deze flatgebouwen wonen mensen die uit krottenwijken komen. Deze mensen moeten een strenge selectie procedure doorlopen om in aanmerking te komen voor een appartement. Veel kinderen die op de school zitten wonen nu ook in één van de appartementen. Een geweldig mooi initiatief van de overheid.

Verder heeft de overheid ook een rol gespeeld in de verdere uitbreiding van de school. Doordat de school in deze wijk is gebouwd heeft de hele wijk een positieve verandering ondergaan. Dit is ook door de overheid onderkend, en daardoor wil de overheid ook op een positieve manier meedenken en meehelpen. Er is grond naast de school beschikbaar gesteld waarop inmiddels twee klaslokalen zijn gerealiseerd en kinderen leskrijgen.

Na aankomst bij de school zagen we dat de tweede verdieping inmiddels ook is afgerond. Er is al gestart met de bouw van de derde verdieping.
Nadat iedereen was gearriveerd werden we officieel welkom geheten door de directrice. Ook nu weer welgemeende woorden. Bram heeft nog een woordje namens de stichting gesproken. Hij gaf o.a. aan dat wij erg trots zijn op schoolgebouw zoals het er nu staat. Mede dankzij de hulp van onze trouwe donateurs is dit allemaal mogelijk en krijgen kansarme kinderen in Colombia via scholing uitzicht op een kansrijkere toekomst.
Als afsluiting werden nog een Colombiaanse en Nederlandse volkslied gezongen. Een mooi en indrukwekkend moment.

We hadden natuurlijk al foto’s gezien van de bouw van de school, maar als je e.e.a. in het echt ziet dan maakt het geweldig veel indruk. We kregen direct een rondleiding van de directrice. Alle ruimtes werden bezocht en er werd uitleg gegeven over het optimaal benutten van de aanwezig lokalen.
In het computerlokaal werd een film vertoond. De computers in dit lokaal worden tegen een lage prijs gehuurd van een bedrijf in Medellín. Daarnaast worden iedere drie jaar de computers vervangen. Hierdoor zijn er dus steeds nieuwe computers aanwezig.
De film toonde de ontwikkeling van de school. Vanaf ons eerste bezoek in 2009 tot aan 2015. In 2009 was de school nog een houten gebouw waarin 75 leerlingen les kregen. Inmiddels ontvangen op dit moment van maandag tot en met vrijdag ongeveer 600 kinderen les. Op zaterdag en zondag ontvangen nog zo’n zelfde aantal volwassenen onderwijs. De school wordt dus optimaal benut.
In deze film kwam duidelijk de dankbaarheid naar voren van de directie van de school. Dit wilden ze op deze manier aan ons kenbaar maken. Het was een emotioneel moment tijdens het bezoek. Verschillende personen hadden dan ook vochtige ogen en kippenvel. Geweldig om deze oprechte dankbaarheid te mogen ervaren!!! Na deze film hebben we de totale school bekeken. En wat is er veel werk verricht in de afgelopen anderhalf jaar. Er zijn heel wat lokalen bijgekomen waarin les wordt gegeven.
Een bijzonder moment was de ontmoeting met een meisje van deze school. Ze is inmiddels 18 jaar en zit nog op deze school. Dit komt omdat zij inmiddels al een baby heeft. Daardoor heeft ze een achterstand opgelopen. Dit verhaal is niet op zichzelf staand. Er zijn op deze school genoeg kinderen die uit een gebroken gezin komen of uit een gezin waarin verkrachting en mishandeling voorkomen. Te triest voor woorden.

Na het bezoek aan de eerste en tweede verdieping zijn we ook op de in aanbouw zijnde derde verdieping geweest. Ook deze verdieping zal in de komende tijd worden gerealiseerd.

Als afsluiting hadden we nog een korte bijeenkomst met de directie van de school. De directie vertelde dat ze in een andere achterstandswijk van Medellín op dit moment hulp bieden aan een school d.m.v. het beschikbaar stellen van personeel. Deze school is ook in een zeer slechte staat en moet dringend worden opgeknapt of verbouwd. Aan ons werd gevraagd of wij hierin een rol kunnen of willen vervullen. Uiteraard zijn wij bereidt om in ieder geval de situatie te gaan bekijken. Wellicht dat er mooie uitdagingen zijn. A.s. donderdag zullen wij deze school gaan bekijken. Wie weet…………….

Na afscheid genomen te hebben van o.a. de directrice van de school zijn we naar ons tweede project van deze dag gegaan. Het altijd indrukwekkende bezoek van Casa del buen Dios. Bij ieder bezoek tref je daar weer andere kinderen aan. Dit is een tehuis waar (terminaal) zieke kinderen verblijven met één van de ouders. Deze kinderen wachten hier op een behandeling in het ziekenhuis
Voordat we naar dit huis gingen zijn we eerst naar de Makro gegaan om spullen in te kopen voor het tehuis. O.a. rijst, meel, cornflakes, limonade, blikjes tonijn en boter zijn door ons gekocht. Dit is als aanvulling op het normale eten wat ze al krijgen. Door de overheid wordt nl. een zeer beperkte maaltijd verstrekt. Dus extra voeding is een welkome afwisseling voor de kinderen die hier verblijven.

Op dit moment waren er o.a. twee jonge vrouwen die chemokuren moeten ondergaan. Heel erg confronterend om dit te zien en de verhalen te horen. We waren allemaal erg onder de indruk van dit bezoek. Ook hier hebben we met de directrice gesproken over het e.e.a. Mooi om te horen was het dat bedrijven uit Colombia dit project in materiële zin ondersteunen. Ook dit is een ontwikkeling van de laatste jaren. De Colombianen helpen hun landgenoten. En zo moet het dus zijn!!
Op dit moment zorgen wie hier zoals gezegd voor extra voedsel. Indien noodzakelijk kunnen wij ondersteunen op andere gebieden.
Na afscheid genomen te hebben zijn we naar ons appartement gegaan. Het was voor ons een erg emotionele en indrukwekkende dag. Maar met een voldaan gevoel kunnen we ook deze dag afsluiten!!!

Morgen zullen we een bezoek brengen aan Cali. We zullen o.a. onze twee projecten in de stad Cali bezoeken. Daarnaast zullen we ook een aantal mogelijk nieuwe projecten bezoeken samen met Marlies van Waveren. Marlies is stewardess bij KLM en projectcoördinator bij stichting Wings of Support. Zij heeft contact met ons opgenomen om te kijken of we voor elkaar iets kunnen betekenen. Dus wellicht is dit een start van een mooie samenwerking.

Heel veel groeten van ons vanuit Colombia!

Bram en Nico

WP_20150803_022WP_20150803_064WP_20150803_030WP_20150803_075WP_20150803_093IMG-20150803-WA0004

 

Laat een reactie achter