Zorgen om school Escuela Voluntad de Dios in Cali!

FunutrirWoensdag 19 november was een bezoek aan de school in Cali gepland. We moesten de dag vroeg beginnen, midden in de nacht zijn we opgestaan om met het vliegtuig naar Cali te gaan. En na een goede reis met de auto verder naar Escuela Voluntad de Dios. We werden opgewacht en hartelijk ontvangen door Rigoberto, hij is de directeur van deze prachtige school. Indrukwekkend om te zien was hoe de leiding van de school met weinig financiële middelen probeert staande te blijven, in deze criminele wijk met veel dreiging, geweld en druggebruik. De motivatie dat de kinderen naar school gaan, is vaak dat de kinderen daar eten krijgen. Het was triest om te vernemen dat de school slechts 60 (jongere) kinderen van de 280 leerlingen eten kan geven. Een grote groep leerlingen krijgt dus niet elke dag een maaltijd, wat voor hen een reden is om af te haken. Extra zorgelijk omdat ze vaak de keus maken om terug te keren in het criminele milieu. Behalve te weinig geld voor eten, worstelt de school in algemene zin met te weinig financiële middelen, er zijn schoolspullen nodig voor het nieuwe jaar, de muren moeten gewit worden, de keuken heeft  behoefte aan een nieuwe tafel, de potten en pannen zijn dringend aan vernieuwing toe. Goed om te zien is dat na elk bezoek aan deze school toch een opbouwende lijn zichtbaar is, mede door de inzet en motivatie van directie en leerkrachten. Vanuit de stichting blijven we ons inzetten om sponsoren te vinden om deze school financieel te blijven ondersteunen.

Mooie momenten bij kinderopvang Funutrir 

Na ons bezoek aan de school haastten we ons naar het kinderdagverblijf. We wilden daar graag arriveren vóórdat de kinderen aan hun middagslaapje zouden beginnen. We hebben de crèche tijdens lunchtijd bezocht. We zagen ongeveer 150 kindertjes in de leeftijd van 0-5 jaar aan tafeltjes zitten waar ze een bakje eten kregen. Ongeveer 10 medewerksters deelden het eten uit en begeleidden de kinderen. We waren onverwacht getuige van een mooi moment. Er werden enkele vijfjarige kinderen officieel in “toga” en met baret op de foto gezet omdat ze in januari van de crèche naar de lagere school gaan. De kinderen poseerden trots voor de camera.

Tijdens deze dag van ons bezoek aan Cali reisde een Colombiaanse vrouw, Marta, met ons mee. Ze is met een Nederlandse man getrouwd en derhalve woont en werkt ze een deel van het jaar in Nederland, en een ander deel van het jaar in Colombia, zij woont dan in Cali.
Daar zij contacten heeft met de Colombiaanse ambassade in Nederland hebben we haar uitgenodigd een dag mee te gaan om onze projecten in Cali te bezoeken, met als doel contact versterken en samenwerking uitbreiden.
We hebben verschillende praktische tips gekregen, b.v. over het werken met micro-krediet in Colombia. Wij waren blij met de informatie die zij ons kon geven. Marta was onder de indruk van het project in Cali. We hebben met haar afgesproken dat we elkaar in het nieuwe jaar weer in Nederland ontmoeten, om onze samenwerking uit te bouwen.

Na deze intensieve dag zijn we rond twaalf uur in de nacht teruggevlogen van Cali naar Medellin, en rolden uiteindelijk om twee uur in de nacht uit de taxi voor onze huisdeur.

Groetjes Arlette en Elisabeth

IMG_1134 (2)IMG_1549

 

 

Laat een reactie achter